一瀧 (已結業)

ICHITAKI
2023-07-12 108 浏览
位于铜锣湾登龙街嘅日式居酒屋-一泷,由两位日本福冈主厨主理,设计团队用上古江户时代做背景,一出Lift已经有好多好靓嘅怖置,打卡一流。餐厅非常阔落,近门口的用餐区遇见宛如穿梭到日本江户时代的传统料亭,配搭雅致的格子门窗,店内最后排有美轮美奂嘅浮世绘,我坐嘅位置喺中间,以木色为主嘅日式榻榻米位,真系好似返咗「乡下」率先上枱嘅系特上刺身8点盛,摆盘超级靓,白身鱼居多,仲有甜虾,海胆,带子,全部都好鲜甜好好食。然后有我至爱嘅甲罗烧,配上四块多士,虽然唔系即场烧俾你,同埋我哋影咗好耐相,已经冻晒,但系个味道依然好浓郁,一啲都唔腥。火炙左口鱼边加州卷,呢个性价比高,每一件上面都有块厚身嘅左口鱼,上面好啲类似饭素嘅调味,好正,简单齿颊留香。日本海胆豆腐皮味道简单,就系海胆嘅鲜甜,配豆腐皮嘅豆香,调味类似鲣鱼汁咁,十分清新。和牛寿喜烧,冇拣到棉花糖因为惊会太甜,叫左牛眼肉,睇落去有片肥肉,但系入口唔会好油腻,非常软滑,好食到忍唔住再追加左两片。锅中仲有好多日本蔬菜, 蘑菇、鸿喜菇、洋葱、白菜、豆腐、京葱,同埋一啲好似芋丝咁嘅面条,好足料。最后真系要大赞呢度嘅服务,事前同餐厅联络好,呢餐饭系庆祝纪念日

最后真系要大赞呢度嘅服务,事前同餐厅联络好,呢餐饭系庆祝纪念日,想喺送上甜品嘅时候可以喺甜品碟上面写字,点知最后佢哋直程呢两客一泷布甸都系请我哋食,就好似一份贺礼咁,好Sweet好贴心。