人生就是不停的...食甜品講真,甜品真係有種魔力,令人抗拒唔到!上個月東京人氣蘋果批Mille Mele Tokyo就登陸咗銅鑼灣,原料日本直送,又酥皮又吉士忌廉又富士蘋果饀咁,教人點頂?終於前兩日就去咗幫襯店子喺時代廣場後嘅霎東街,裝修比較美式,紅白為主,勁Igable!另外,我好鍾意佢門口嘅大窗,邊坐係度食批,邊睇下街景,Chill到爆!店內主要以紅白做裝修,好Igable!至於食物方面,Mille Mele Tokyo可以選擇嘅唔多,除咗主打嘅招牌蘋果批、小食千層牛油脆粒,仲有兩款飲品,分別係接骨木花梳打及蘋果梳打等~唔係A就B~但我係欣賞咁嘅經營手法,專心做好一件事,先會盡善盡美!對不對?言歸正傳,我嚟得呢度,當然唔可以錯過佢哋嘅招牌蘋果批!佢哋嘅批,批皮係手工製造,加入慢煮厚切富士蘋果粒,經過兩次烤焗,最後填入日本直送嘅豆乳忌廉+吉士忌廉製成。我好怕啲酥皮太「酥」,一咬就成口、成枱碎,佢哋呢隻嘅批皮因經過兩次烤焗,批皮外層脆薄,內層卻煙韌,咬開都係撕開嘅感覺,食上口好層次感,唔會食到好「撓較」。另外,我好鍾意佢哋嘅忌廉,清甜不膩。可能因為豆乳忌廉,中和返吉士忌廉嘅油膩感,再外
人生就是不停的...食甜品

講真,甜品真係有種魔力,令人抗拒唔到!

招牌蘋果批
另外,我好鍾意佢哋嘅忌廉,清甜不膩。可能因為豆乳忌廉,中和返吉士忌廉嘅油膩感,再外加厚切蘋果粒,爽口得嚟又甜甜酸酸,令人開胃。
P.S. 至於另一款千層一口酥,感覺應該邪惡爆標,所以今次就放棄唔試了~
2020-06-12
招牌蘋果批