2018-12-12 694 浏览
有时要喺铜锣湾消磨个零钟,唔想行街,但又唔想去到湾仔揾cafe,就会黎coffee academics。由于位置好,所以周末经常满座,不过好彩一个人,都可以坐到counter。今次坐喺counter seat,见到店员好熟手咁冲野饮,大家有自己既节奏,又唔会阻到对方,好似睇跳舞moves咁,都几得意。照旧叫左杯Flat White,质素一贯的好,我钟意咖啡有roasted味道,唔加糖,苦后回甘。钟意黎呢度唔止系因为咖啡有水准,重要食物都好好味。宜家好多cafe食物都系港式化,反而冇咩好味既pastry / cake... 但我最钟意呢度既Banoffee,个tart base系oreo,唔系一切就会碎𠮶种,但食落好crunchy。custard唔会过甜,加上有香蕉, pecan(甚至两条rosemary!)做topping,令到口感同flavour都多左层次。除左有时会冇位同比较嘈之外,真系冇咩缺点。

Flat White + Banoffee

除左有时会冇位同比较嘈之外,真系冇咩缺点。
Flat White + Banoffee