2022-10-07 84 浏览
金钟午餐选择唔多,今次难得约到同事食饭,就拣咗呢间泰菜餐厅,因为Apinara连续多年获选为泰国曼谷最佳食府,应该好食同埋够稳阵,加上地点方便大家,就拣咗。餐厅大,横跨几个铺位,装修时尚有格调,感觉阔落。泰式炒金边粉 $128卖相好吸引,有别于平时食的炒金边粉,呢个喺金边粉外用蛋网笼罩住,令人食指大动。金边粉炒得炒得干身,面质烟韧弹性,同平时食开嘅唔同口感,相信系餐厅特选嘅泰国材。炒过嘅金边粉食落一啲都唔油腻,仲有虾仁、花生碎、豆腐干等等,仲伴埋辣椒粉,够晒惹味!咖喱鸡饭配冬荫功  $180套餐除咗有主菜同汤,仲有精选沙律及小食,一个似系炸云吞,一个系泰式肉碎,前者食落有啲似春卷,好香脆可口;而后者,我就捞落啲饭度一齐食,哈哈!泰式咖喱一向有特色,而黄咖喱鸡饭系店家嘅推介菜式,点可以唔试?黄咖喱好香,唔系好辣,几啱我,捞埋啲饭食最正。鸡肉沾满咖喱汁,香浓惹味;鸡肉够嫩滑,一啖饭,一啖鸡肉,好滋味。餐汤就拣咗冬阴功,睇颜色就好对办,味道好浓,辣度温和,少少香料味,微酸,饮落几开胃,不过我自己觉得咸咗啲,食惯重口味嘅同事就觉得可以。沙嗲猪肉串 (3条) $38沙嗲猪有泰式风味,猪肉腍软厚实

泰式炒金边粉 $128
泰式炒金边粉

咖喱鸡饭配冬荫功  $180
咖喱鸡饭配冬荫功

沙嗲猪肉串 (3条) $38
沙嗲猪肉串 (3条)

沙嗲猪有泰式风味,猪肉腍软厚实有咬口,沙嗲味偏甜不辣,有花生味。
椰青 $38
食泰国菜最钟意饮椰青,解辣解咸最正,而且又清甜解渴,唔会肥~
椰青
2022-09-15