2021-09-15
是日朝早同同事喺金鐘處理文件,太古廣場選擇唔多,惟有去海富,見到呢間舖有便當販賣機幾過癮。望下餐牌,款式每日精選每日四五款,相片幾吸引,$50- $60左右就試下啦。雖則全自助,但都有位姐姐喺度輔助大家買飯,見有啲人用QR CODE掃瞄完就拎飯,我同同事大鄉里出城咁用八達通,快手出餐。平日用汽水機多,見住機器去挑個飯再運返落嚟感覺又幾新奇。出餐捧個上手但未至於焫焫焫著但都暖暖地,部機保暖功能OK。快快手返到公司同同事望下個餐盒,賣相絕對無大廚鮮製咁靚但都幾好,一份係柚子照燒雞併牛丼,另一份韓風豚肉泡菜春雨。照燒雞係約半隻手當份量,入口小小照燒汁味,肉身唔乾唔鞋口,都正常喔。牛丼嘅洋蔥入晒秘製牛肉汁嘅汁味又腍身,GOOD啊!牛肉片有幾四五片大大片,厚度唔係平時薄切係稍為厚切,入咗味都充滿咬感。至於飯,都係軟冧冧身,唔會硬磞磞。整個份量一個正常女仔都會夠,甚至淨返一兩啖咗,男士就可能8成飽。同事嘅韓風豚肉泡菜春雨多咗一件玉子、醃漬蓮藕及醃漬大根,份量小小地,開胃一流。豚肉泡菜炒泡菜量唔算多但都會食到有泡菜而非淨醬汁炒。豚肉都係四至五大片厚切,少咗一種鐵板/ 鑊氣味,感覺無平時咁熱氣但又食到
同事嘅韓風豚肉泡菜春雨多咗一件玉子、醃漬蓮藕及醃漬大根,份量小小地,開胃一流。豚肉泡菜炒泡菜量唔算多但都會食到有泡菜而非淨醬汁炒。豚肉都係四至五大片厚切,少咗一種鐵板/ 鑊氣味,感覺無平時咁熱氣但又食到少少嗰種味道,整體都唔差!白飯剛好有啲泡菜汁伴住,成個食晒~
跟套餐會附送買指定飲品,最衰無試埋個湯啦!