自从嫲嫲过身之后我哋就无嚟过,都有差唔多十年,今次带埋2岁嘅Carlo三代同堂一齐重温龙华酒店,回忆过去。Carlo 听住婆婆讲佢50年前,当年仲系做囡就同朋友嚟食乳鸽。仲有好多想当年故事😂 我哋叫返以前次次嚟都会叫嘅几道菜,包括乳鸽、红烧豆腐、姜葱鱼云同沙田必食嘅沙田鸡粥。乳鸽$98系贵啲,但绝对值呢个价,肉质鲜嫩多汁,皮脆味美,烤得恰到好处。红烧豆腐亦非常美味,豆腐口感柔软滑嫩,酱汁香浓。姜葱鱼云,啲姜切得好薄,姜同葱都可以食埋,好味。但对我黎讲,沙田鸡粥系有少少惊喜,粥浓稠滑,鸡肉鲜嫩多汁,仲带有微微嘅姜香味道。今次系Baby Carlo第一次食乳鸽,食得津津有味,仲有现场驻唱,Carlo 一边食一边跟住歌声摇曳。唯一美中不足系个洗手间比较多蚊,同埋有少少味。如果可以改进埋就好啦!

龙华乳鸽
煎酿豆腐