2019-07-04 266 浏览
平时出面打边炉食鸳鸯汤底嘅火锅盘通常系中间分开做左右两边,但呢到嘅火锅盘系个大圈包住中间个细圈,咁就就到全台人都试到两款汤底,非常贴心。我哋叫左大骨滋补鸳鸯锅,中间嘅猪骨汤非常足料,用大大嚿猪骨、粟米、红萝白、同马蒂淆制而成,白白地色好清甜,加埋啲滋补药材白术、当归、红枣等,越滚越有好香嘅药材味。外面嘅麻辣汤底全部都系辣椒,又香又浓,成煲都鲜红色,辣得过瘾,食到流晒汗都要继续食!打边炉除左肥牛亦可以试试呢度嘅晓宇嫩牛肉,名乎其实,牛肉肉质非常嫩滑,牛味重,比起肥牛少好脂肪。功夫土豆片一攞出嚟我哋就系咁影相,师傅将薯仔切成一片片好薄咁卷起,再放成半球形,好睇又好食。