2011-04-10
我最喜燒烤,但燒得多點都想搞吓新意思,從未試過日式烤肉店,當然點都要會一會佢,我既第一次就揀左和幸,碳爐黎架 ~ 座位算選露台,空氣流通、開揚、寧靜、足夠私人空間、街景、舒服,好正呀,如果望到海就好喇 ~ 侍應們招乎都幾細心同有耐性,會推介及講解菜式,滿意。現時好流行既碳爐,但唔多了解佢既構造,棕櫚碳可長時期保持溫火,好穩定,燒左兩個鐘都依然強勁,好環保咁喎。剛才等朋友開飯,一個人飲左整支白酒,依家正式開飯又再飲清酒,不過好采我醉後無事,依然能行得、走得、食得、飲得。糊麻鮮茄沙律,先黎個清清地既沙律開吓胃先,蕃茄非常新鮮多汁,又雪得夠凍,跟埋生菜同糊麻醬,勁清新又醒胃。辛辣海鮮湯,小辣,十分鮮味,大量海鮮落足料,配埋什菜又鮮甜,青口、扇貝、大蝦、魷魚、蟹柳、娃娃菜、小唐菜、什菌、金菇、等等,酸酸辣辣暖笠笠,好正呀。厚切牛舌,原先 order 薄薄切,但侍應熱情推介,就信佢啦,侍應哥哥還提點先燒乾四面鎖住肉汁,再慢慢燒熟。果然口感彈牙、肉質彈牙、外脆肉嫰,牛味香濃、肉汁豐盈,美味美味。鵝肝漢堡,豬肉裡面釀入鵝乾,外面既漢堡已經煎就左架喇,只要燒香佢、外層香脆、裡面既鵝肝熱辣辣就食得架喇。
鵝肝漢堡,豬肉裡面釀入鵝乾,外面既漢堡已經煎就左架喇,只要燒香佢、外層香脆、裡面既鵝肝熱辣辣就食得架喇。最初還擔心漢堡會厚厚的,鵝肝會唔會得丁點呢?咬落鵝肝份量佔三份一啦,脂肪已滲入豬肉,都好好味。
鹿兒島和牛,嘩嘩嘩,香甜美味又嫰滑、脂肪平均、牛香撲鼻,加上碳燒味道,絕配,唔怪得大部份既燒烤店都係主打烤牛啦。
蒜蓉牛油帆立貝,有啲普通,而且蒜蓉同牛油味唔夠濃,要加啲鹽先夠香。想要燒 wahsabi 帆立貝,其實依個配搭味道更鮮,更有驚喜。
蔥花蒜蓉老虎大蝦,真係好想添食添食再添食,但又要試多幾款野,忍吓口啦。新鮮虎蝦大大碌,鮮甜可口、爽嫰彈牙又多汁,蝦膏亦毫不遜色,太美味喇。
牛肋骨肉,好豐富既脂肪紋,入口非常嫰滑,好重牛香味,正呀。