2021-01-29 618 浏览
位于青衣商场的罗麦记以特色戏院装修茶餐厅为卖点, N年前食过, 今日去开青衣, 顺便跟朋友来食个下午茶餐。全院满座全餐厅以香港电影海报及电影主角海报作装饰, 似向本土电影界致敬, 特式餐厅。一般茶餐厅嘅美食都有, 另加大排档小炒, 晚市的大排档小炒比较多款式供选择。xo酱炒肠粉呢碟师傅落得好重手, 越食越咸, 颇油腻, 肠粉系好食嘅, 弹滑, 不过真系好咸同好油, xo酱本身已经有味道及油份, 炒时可以减返下油及有咸味的调味品比较好。干炒牛河牛肉分量可以, 唔会话得两三片咁抢钱, 入口有牛味及咬口, 冇话用梳打粉腌到腍滑但冇晒牛肉味, 牛河炒得干身够镬气, 好香口, 调味不错, 咸甜适中, 唔太咸, 河粉亦爽微弹, 整体不错。跟餐奶茶朋友话冇茶味, 我觉得可以接受, 不过就唔够茶香及浓滑。
全院满座

xo酱炒肠粉