❀ Zuma Hong Kong #中环 ❀❗️遍布世界各地现代日式居酒屋 食尽15道菜晚餐❗️——————————————————继续系 DiningCity Restaurant Week嘅节奏!今次拣咗呢间现代日式居酒屋,位于置地广场内,要喺侧边一部特别嘅䢂先上到去,有两层咁高,中间仲有条玻璃楼梯,更有室外露天位置,环境超大,气派非凡。呢间居酒屋系世界各地均有分店,亦曾经获得 Miele Guide 亚洲二十大最佳餐厅🌟今次系品尝restaurant week dinner menu,$680有成15道菜,大部份都非常出色,而且上菜速度快,服务质素亦好好,店员充满活力,而且发现原来即使系restaurant week都可以order生日牌,非常贴心!自己唔系特别喜爱日本菜/居酒屋嘅人,但都觉得呢一间几出色,食到超饱🥰!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Dinner $680♥ 面豉汤 (3.5/5)唔系面豉汤嘅爱好者,一向唔太钟意𠮶种酸酸咸咸嘅味道,不过呢个内里有豆味超重嘅豆腐同埋海带,算足料👌🏻。.♥ 薄切油甘鱼配柚子松露汁 (3.8/5)相对
❀ Zuma Hong Kong #中环 ❀
❗️遍布世界各地现代日式居酒屋 食尽15道菜晚餐❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 面豉汤 (3.5/5)
♥ 薄切油甘鱼配柚子松露汁 (3.8/5)
相对普通啲🙈闻落去有香喷喷嘅松露味,但入口唔多觉,比柚子味盖过咗,而且柚子味酸得来又好咸,相对重口味咗啲。
薄切油甘鱼配柚子松露汁

♥ 岩虾天妇罗 (3.9/5)
用上岩虾制作嘅天妇罗🦐同平时一大条嘅长虾天妇罗唔同,反而系细细粒。
口感亦冇平时𠮶啲咁爽口,反而有啲似虾饼。
配上沙律酱一齐食,系一个简单可口嘅小食😆。
岩虾天妇罗

♥ 迷你牛肉他他筒 (4.4/5)
当初就系比呢一个头盘所吸引 (唔知有冇人见到都谂起chaat嘅signature),不过呢个就系好好食嘅他他🤩🤩🤩。
将牛肉剁蓉,唔似得平时咁大粒,加咗少少香葱、芝麻,配上香脆嘅雪糕筒,内里仲有少许朱古力脆皮,味道口感平衡得好好,超好食🥳!
迷你牛肉他他筒

♥ 辣味牛油果沙律 (4.4/5)
虽然好普通,但系一个好味嘅沙律🥗!
蔬菜极度新鲜,牛油果够熟,最出色系表面仲有啲脆脆,捞埋一齐食超好味。
辣味牛油果沙律

♥ 火炙薄切和牛 +$100 (4.3/5)
听店员强烈推荐加咗呢个和牛,话系店舖嘅signature💫。
Size比我想像中细,不过油花的确好靓,轻轻咬一两口就呑得。
超级有惊喜又未至于,不过的确系好食嘅牛。
火炙薄切和牛

♥ 精选寿司刺身组合 (4.6/5)
♥ 日式生蚝刺身 (4.5/5)
♥ 辣味油甘鱼卷 (4.5/5)
跟住终于嚟到寿司刺身嘅环节。
坦白讲,自己对寿司刺身嘅要求唔算好高,除非好腥,如果唔系大部份都可以接受。不过今次嘅寿司刺身真系有惊喜,系超有wow factor🤩🤩🤩!
所有刺身都超新鲜鲜甜,生蚝就偏爽口。
另外寿司亦唔系普通鱼生加饭,而系加入左各种调味☺️有紫菜芝麻味好香嘅油甘鱼卷,亦有入口即溶配上脆片鱼子嘅三文鱼火炙寿司,加埋一个弹牙嘅墨鱼寿司,全部都好好味!
而且寿司饭微暖,唔会过酸,仲反而带点甜味添,系好出色嘅寿司
精选寿司及刺身组合

♥ 紫苏牛油甜粟米 (4.6/5)
一向唔食粟米嘅我超级钟意呢道菜😚有少少似fukuro𠮶个焦糖牛油粟米,不过今次就用上香草、紫苏叶等等。
粟米本身嘅味道唔算好重,取而代之系表面嘅咸咸甜甜香香配料,所以我更加钟意,味道层次分分钟比起Fukuro嘅更丰富🥰!
紫苏牛油甜粟米

♥ 三文鱼伴芝麻青瓜渍物 (4.6/5)
三文鱼伴芝麻青瓜渍物

♥ 麦面豉酱烧鸡腿肉 (4.4/5)
麦面豉酱烧鸡腿肉

♥ 麻香辣汁烧牛柳 +$150 (4.4/5)
麻香辣汁烧牛柳

已经好饱但仲有多道烧物🤯
🐟三文鱼真系煮得好出色,非常之滑,配上甜甜地嘅烧汁好好味!唯独系皮比较韧,唔脆。
🐔鸡髀肉就非常之滑溜,用上麦面豉酱,所以味道偏咸,如果可以送饭会更好。
🐮烧牛柳拣咗三成熟,非常粉嫩,但完全冇血水未。切成牛柳粒咁,咬几口就呑得。虽然话系用辣汁,不过又唔多觉辣,反而觉得都系普通嘅甜豉油咁😂好味不过唔算非常特别,觉得如果加咗$100和牛就未必需要再加呢款牛柳,除非你想食两兜鸡肉 (一兜已经好多)🤣。
♥ 绿茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥酱 (4/5)
作为抹茶控会觉得呢一个绿茶蛋糕唔够抹茶味🙈反而似系一个原味磅蛋糕。味道主要就系花生拖肥酱,加上表面嘅糖渍香蕉,都好食但少少偏甜。
绿茶香蕉蛋糕伴椰子雪糕及花生拖肥酱

♥ 日式香芒椰子炖蛋伴热情果泡沫 (4/5)
呢个就相对简单,虽然话系炖蛋但似yogurt多啲,另外中间亦有少许慕丝泡沫。
主要系芒果同热情果酱嘅味道。
日式香芒椰子炖蛋伴热情果泡沫 (

——————————————————
✨整体味道: 4.4/5
✨环境装修: 4.4/5
✨服务态度: 4.4/5
✨性价比: 3.8/5
✨再访兴趣: 3.8/5
💞整体来讲
食到非常满足🥰虽然当中某些头盘同埋甜品相对惊喜冇咁大,但绝大部份菜式都好高水准,尤其系寿司刺身,真系非常鲜甜美味!另外好欣赏佢哋活力十足嘅服务,环境亦时尚现代,非常之靓,系庆祝佳选!

薄切油甘鱼配柚子松露汁
岩虾天妇罗