2018-06-30
今日去開沙田有事,仲有少少時間可以食個快飯,見店入面都幾多人,就黎左連城上面呢間冬蔭公公一試。呢度係主打湯麵撈檬個d,選擇都唔少,而且侍應反應快、上菜速度高,好岩食個快飯。我地首先叫左個冬蔭公湯薯粉,好似車仔麵咁樣一個一個餸叫,又可以揀辣度同唔同粉麵。呢個冬蔭公湯底好特別,同一般既唔同,好甜同唔會太酸,食落好順口,唔刺激,岩曬我呢d喜歡口味清淡既人;而且配料都好豐富,有大量花生粟米同莞茜,同埋薯粉絕對係地盤佬份量,認真抵食。朋友叫左個撈檬,都係好大份,配料都係多;不過我最欣賞既係佢既蔥油,就好似燒味飯個d咁,完全無諗過出現係呢度,不過又意外地好夾,搞到好飽都仲想食。之後又心思思想叫下小食,先黎個青木瓜沙律,酸酸甜甜好醒胃,而且仔細睇仲有唔少蝦皮係入面,為佢既味道增添左唔少層次同鮮味。牛串燒都唔錯,牛肉大件而且唔會嚡,夾埋個沙爹醬,甜既亦唔會辣,實在太好味,一啖點一下,轉下眼就食曬,係今晚亮點。最後黎既係蝦餅,新鮮熱辣炸起,好香好彈牙,望落蝦都唔少,抵食!認住佢個logo啦
冬蔭公湯薯粉
魚片頭撈檬