2018-12-03 397 浏览
难得有一日既假期,见天气又好,我就自己一个走左入去南丫岛出走一下。本身已经谂住行完山,想揾一间cafe静静地坐下,享受下一个人的时光。行过见到好多唔同既餐厅架,但我谂左好耐都无入去,直至见到这间,以陶笛为主题的餐厅。本来就好喜欢音乐既我,又喜欢恬静既环境,所以一见到佢这间既特色就决定入去坐了。个老板娘都好nice, 会走出黎开门招呼你入去坐低,又俾你慢慢拣想食咩。我本来叫左杯regular coffee, 佢都会特意提一提regular coffee 系无拉花。咁我难得今日悠悠闲,都想望下拉花开心一下,所以最后就叫左杯cappuccino.  (个老板好似系陶笛大师同拉花都好有研究的!?)今次我叫左个set lunch $98, 有四样野:(咖啡要另外加钱)1) Tomato soup个feel有点像bloody mary, 系甜酸苦辣都有的感觉,几得意。2) Fresh Salad配Olive oil和黑醋!系我最钟意既salad dressing3) 沙嗲素羊肉串个素羊肉口感都做得唔错,不过我个人喜欢清淡啲,所以觉得个沙嗲就浓左少少。4) 香草白汁素虾长通粉我好喜欢这个!个汁清清的

今次我叫左个set lunch $98, 有四样野:
(咖啡要另外加钱)

1) Tomato soup

2) Fresh Salad

3) 沙嗲素羊肉串

4) 香草白汁素虾长通粉
我好喜欢这个!个汁清清的,有微香既香草味,足够既菇,长通粉个texture都刚刚好,有点嚼口不会太淋,而个虾就有一点点弹牙的感觉得,都几得意。我本身好少食素的,所以唔太知道素虾应该系点。

整体黎讲,我觉得如果你想揾一个清静既环境享慢慢坐既话,这里系一个不错的选择。餐厅背景系播放陶笛既音乐,佢唔系唔俾你讲野,只不过唔想你太大声讲野。如果想大声倾计的话,都可以坐出面。不过我觉得间餐厅最特色既都系你想享受清静既时候,就黎整理一下思绪都好。

这间cafe是颇配合我这天悠闲的心情。
2018-11-29