餐厅: 金豪酒家
资讯:

2009-03-26 91 浏览
相信文章上版之日,阿火同太太已经到步,面对人生新一页,衷心祝你两有愉快既生活.从马来西亚返港,知道阿火仍未上机,急急脚相约来一个践行饭.地点当然由阿火发办,而Mabel亦提出此店口碑不俗,就即call成局,四人占了近门的火锅台,倒见阔落.Mabel二话不说,先指明要事头婆炒面(乜唔系豉油王炒面咩?)原来全间店得事头婆炒得最好.事头婆炒面:果然镬气够,面干身又香口,唔觉油腻,至少食完只碟都无乜油.比起东宝更好.啫啫鸡杂:热辣辣上台,又系香口野,鸡杂加左酒一齐炒,带有丝丝酒味,鸡肾又爽口又有咬口,鸡肝嫩滑软糯,再呷啖啤酒,一流.椒盐鲜鱿:真系估唔到浆粉可以做得咁薄,可以讲大部份酒楼都做唔到,好野.椒盐竹肠:有人提过系粉肠,都唔理得咁多,外脆内软,又系一道好多地方食唔到既菜.椒盐濑尿虾:事头婆讲笑话系懒人濑尿虾,因为全部已经起壳,每一条都系净肉,真系名副其实’啖啖肉’,而且好多都带膏,好香.梅菜蒸肉饼:阿嫂指定菜色,肉质唔多觉有太多师傅,个人觉得唔够肥肉,有就仲正.响螺瑶柱炖鸡脚瘦肉汤:汤色清澈但味香浓,入口顺滑.姜汁炒芥兰:好少出错既菜,最重要系菜本身够鲜嫩,至少呢点做到.埋单一人百五,以
从马来西亚返港,知道阿火仍未上机,急急脚相约来一个践行饭.
响螺瑶柱炖鸡脚瘦肉汤:汤色清澈但味香浓,入口顺滑.
埋单一人百五,以水准而言系合理.
p.s:个位啤酒女郎好搅笑,大家未坐低已经虎视眈眈,阿火唔好意思要左一枝,我地之后都即转其他啤酒,(因为两者相差近一倍),佢依然死缠烂打,系要人拒绝佢至得,又何苦呢?

阿火...你第一次出openrice聚会系同我食,唔知临走前一餐又系唔系?
事头婆炒面
鸡杂煲