GREEN

2015-08-31 1605 浏览
有人请客,一行六人适逢Ladies night,有Cocktail & Mocktail任饮。因为都系放工过黎,所以到达gea时间唔一致;最早黎到所以叫左野饮先,但过左15分钟连影都冇。第二个frd决定都要嗌野饮喇,咁第2杯又一样等足15分钟。坐左一个钟最后一个frd终于出现,预佢10分钟后到,等左5杯等15分钟gea野饮(虽然系overlap黎叫,但杯杯都系等好耐),决定帮佢叫住先。啊、但系原来又唔得架wor,5个人净系准有5杯野系台到架㖞。朋友望住个cocktail list忽然好想知乜系Gin,于是嗌左个Waitress 啊S小姐黎问:「我想问Gin系边到gea酒黎架?」侍应S小姐:「我地D Gin 系 Beefeater 黎」啊但系佢D英文唔系咁正冇人知佢讲紧D乜,于是大家gea反应系:「即系咩黎?地方名黎架?」于是好唔耐烦gea S小姐此时反左一个白眼。真系好完整咁成只眼反晒上去,维持一秒左右等全世界都睇到gea反白眼!讲真,如果我唔系个俾佢咁对待gea客,我可能都会想拜佢为师学下点样将成只眼反晒上去。跟住佢话:「我帮你check下。」咦过一阵又真系返黎话佢只Beefeate

第二个frd决定都要嗌野饮喇,咁第2杯又一样等足15分钟。

侍应S小姐:「我地D Gin 系 Beefeater 黎」

于是好唔耐烦gea S小姐此时反左一个白眼

跟住佢话:「我帮你check下。」

咦过一阵又真系返黎话佢只Beefeater系London 架㖞 (虽然又都仲系听唔到佢个beefeater系乜)
咁谂住虽然反我地白眼可能都系OK啊。

但唔系㖞!!!

佢杯野饮劲多冰,我第一杯唔知所以将D冰走咁D落只包碟到啦…
咁S小姐黎收野个时问都唔问讲都唔讲就收Appetizer碟个时收埋我只包碟wor (拿!汤都未上同埋个包篮仲有好多包架!)
于是我就算想提佢都黎唔切。

身手敏捷gea S小姐一手抄起只包碟泼到我同梳化位隔离个Speaker一身水
事后完全都唔道歉就咁走左去。

可能佢都有泼到自己我唔知啦,但我系一个无辜俾你泼到gea人㖞!你行街撞亲人痛都会讲声唔好意思啦嘛?
佢事后连清理都完全唔做㖞!?
喂你个地毡系会吸水,但个Speaker湿左会坏架㖞!
好彩个日落雨我著左条冼水gea裙jeh,如果唔系就好麻烦架喇㖞!

然后落Main Course啦…
我话我要牛三成熟啦,咁你估下佢讲乜?
逐个嗌啊!li位先!」然后唔肯落我个order,要落晒其他5个人先落wor!??

SERIOUSLY???十几个人你话要对位就话jeh,6个人乍wor!?你画张图左至右同右至左落落去冇分别架嘛!!??

仲要上菜个时系上错位架wor!??
咁你仲个嗌黎做乜呢请问。

好啦之后问要唔要胡椒粉,咁arm我同个frd同时时间讲「我唔洗」「我要」
咁好可能系左右耳分唔出D声音系边边黎gea S小姐一黎就落胡椒落我到。
我话「我唔洗」佢只手就拎住个胡椒粉磨凌空疆住系我面前定镜唔郁 (好武功!)
直到我再讲「系佢要」指一指我个frd 佢先feel到系自己听错唔系我玩佢先去帮佢落啰

最后落甜品又系扮听唔到我讲野落晒全台先肯帮我落

然后我同个frd倾计讨论紧乜系Midori佢就好冇礼貌咁搭讪矫正我个读音但完全又唔解答乜系Midori啦

最正gea系中途我地已经唔想俾佢serve叫其他侍应佢就会黑晒面咁去同o个个侍应窃窃私语然后自己黎serve架㖞

真系完全唔明白!!!
完全超过左我接受M度女人发脾气gea程度!

唉讲返D野食先

个海鲜拼盘Appetizer 好开心好华丽同埋特别推荐 吞拿鱼 坚好食!
带子 >w<
Seafood platter
冇筋之余味道好鲜!靓野!
只虾好大好弹牙
同埋我钟意佢有4个sauce可以配合唔同人gea需要
包好好食,特别钟意佢个香草包,配埋佢D Olive paste、鸭肝同牛油一流。
汤一般;蘑菇汤做粒粒但太碎冇口感,味道唔错;洋葱汤个frd话好正但我觉得普通。
Main Course 唔得,旧牛唔好味,太韧,个酱 (bearnaise)好难食
甜品一流!
唔会太腻
我个青苹果挞有好清新gea苹果味~
绿茶蛋糕
榴梿芝士
青苹果蛋糕
唔果咁讲,li D食到一肚气gea地方食龙肉都唔好味啦!!!
题外话/补充资料: 有个有礼貌好多叫Treasa Wong gea经理偶然俾我地嗌到;同一杯野饮5分钟就黎左,真系唔知点解!
2015-08-26
Seafood platter