2020-07-24 322 浏览
深水埗一向出名系平民美食天堂,今次介绍既呢间茶餐厅已经扎根左深水埗六十几年,佢地既猪润面远近驰名,系米芝莲推介既街头小食店之一🍴.帮衬当日咁岩系附近做运动🏋🏻‍♀️,无谂过朝早十点零钟已经近乎坐满食客,好彩两个人唔洗等位直接同另一对食客搭台👩🏻‍🤝‍👨🏼.呢度既楼面姨姨好厉害,落单完全唔洗手写,凭记忆🧠就记到每台客既order,到俾钱前一刻埋黎结帐更加计数了得,真心佩服👍🏻******************************✨猪润通🍜 ($32)一场黎到又点可以错过最出名既猪润呢! 呢度有公仔面、米粉、通粉同意粉可以拣,最后点左通心粉,个人认为咁样就可以每一啖都间接饮到d猪润汤啦👅通心粉份量都几大碗,猪润亦都俾得好大方,一碗入面有唔少片,当日两个人share一碗黎食觉得份量刚好👌🏻 虽然食得出d猪润已经用左唔少姜去辟味,不过个人认为都仲系有少少内脏味😂 至于汤底偏淡,如果食开浓味既朋友仔可能会觉得好似清水咁淡...🤣.其实除左猪润,呢度既牛肉🐮都同样出名。下次有机会会再试埋😈-✨咖咉西多士🥪 ($19)呢度既西多士望落似pancake既金黄色🌟 茶餐厅好贴心咁已经系上面预先切左两
✨猪润通🍜 ($32)

其实除左猪润,呢度既牛肉🐮都同样出名。下次有机会会再试埋😈
✨咖咉西多士🥪 ($19)
呢度既西多士望落似pancake既金黄色🌟 茶餐厅好贴心咁已经系上面预先切左两刀🔪,上桌时分好左四份方便大家,唔洗再左切右切咁麻烦🙆🏻‍♀️
旧年系附近间#苏妈·苏妈 食过佢地既咖吔多士觉得味道偏甜,初时都担心呢度既咖吔西多士会过甜,点知食落又接受到,甜度刚好👌🏻
而最吸引既系呢度既西多士入口有好浓香既蛋味🥚,口感咬落好扎实,蛋浆十分足料。如果唔系阵间要做运动,绝对会encore多一份😜
✨热奶茶 ($14)、冻奶茶 ($15)
或者系饮惯无糖饮品,个人认为冻奶茶落左糖浆味道偏甜破坏左奶茶既精髓,热既比冻既好饮,只系又未去到非常好饮既地步🤔

👧🏻人均消费:$40
👍🏻味道指数:3/5
👍🏻抵食指数:4/5
👍🏻环境指数:3/5
👍🏻再访指数:3.5/5
📍 维记咖啡粉面
地址:深水埗福荣街62号及66号地下;
北河街165-167号地下D号 (📍分店)
⏰营业时间:06:30–20:30 (Mon –Fri);
06:30–19:15 (Sat–Sun & Public holiday)
$40 (早餐)