茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
第三餐餐厅周美食,我就请家人去美国扒房 🇺🇸食生日饭,补祝妈咪生日🎂,就带家人吃牛扒。餐厅的金钟分店场地好大,比较容易订位。Restaurant Week Dinner Menu (HK$398/位 + 10%服务费) 有3道菜:前菜、主菜和甜品。Carpaccio ⭐️必点⭐️.薄切生菲力牛肉片配些少黑胡椒粉,.巴马臣芝士和凯撒沙律酱.牛肉片鲜甜美味,入口即溶Crab and Corn Chowder.呢款蟹肉粟米周打忌廉汤好少见.味道鲜甜,变成甜嘅忌廉汤,几好饮㖞Petite Filet (4oz) ⭐️必点⭐️.用咗premium USDA beef,牛柳肉特别鲜嫩、多汁、软腍.呢度啲碟系非常非常之热,有几热?就系会睇到和听唔到溶化咗嘅牛油在热碟上嘶嘶声好震撼的画面!.热碟可以让牛柳扒保持热度,直到食晒块扒,正呀😋👍🏻Mashed Potatoes.香滑口感,入口松化.淡淡的牛油香,好美味*Creamed Spinach ⭐️必点⭐️.用上最嫩口的菠菜苗,清甜好味.一食就爱上㗎❤️Mini New Orleans Cheesecake.看似细细件,但其实份量不少㗎.啖啖丰厚的芝士,食完都饱晒啦

Bread

Carpaccio ⭐️必点⭐️
.薄切生菲力牛肉片配些少黑胡椒粉,.巴马臣芝士和凯撒沙律酱
.牛肉片鲜甜美味,入口即溶

Carpaccio

Crab and Corn Chowder
.呢款蟹肉粟米周打忌廉汤好少见
.味道鲜甜,变成甜嘅忌廉汤,几好饮㖞

Crab  &  Corn  Chowder

Petite Filet (4oz) ⭐️必点⭐️
.热碟可以让牛柳扒保持热度,直到食晒块扒,正呀😋👍🏻

Petite  Filet  4oz

Mashed Potatoes
.香滑口感,入口松化
.淡淡的牛油香,好美味
Creamed Spinach ⭐️必点⭐️
.用上最嫩口的菠菜苗,清甜好味
.一食就爱上㗎❤️

Side  dishes

Mini New Orleans Cheesecake
.看似细细件,但其实份量不少㗎
.啖啖丰厚的芝士,食完都饱晒啦😋

Mini New Orleans Cheesecake

可能4oz牛柳扒套餐对男士来说会唔够食,所以我细佬和老豆就叫咗呢个 Special Set Menu (HK$488/位+ 10%服务费) :

Lobster Bisque
.特别浓郁的龙虾汤
.我饮咗一啖觉得好咸,但细佬话好好饮,好少有这么浓味嘅龙虾汤

Lobster  Bisque

Petite Filet (6oz) with Herbed Truffle Crust
.除咗系大块啲嘅牛柳扒之外,面头多咗香草松露酱,煎特香脆一片薄皮咁,松露味超香

Au Gratin ⭐️必点⭐️
.烤焗薯仔切片配忌廉酱,香滑浓郁
.最正系面头𠮶啲浓味焗车打芝士
Steak Fries
.整得脆口,由热到冻,薯条一样保持脆口
.用咗露丝玛莉,烤蒜粒和干番茄来调味,所以特别好味道
Dessert Duo
.就系mini new orleans cheesecake 和 dark chocolates with nuts
.黑朱古力片好厚片,重朱古力味道又不太甜

Dessert  Duo

Coffee or Tea