2018-08-02 3586 浏览
最近有间好出名嘅鹿儿岛烧肉大受我嘅朋友欢迎,较前明明唔算平,但系我几乎全部朋友都去食过,今次想去发现环境真系几好,嘢食都好高质素,估唔到原来都系四州集团。牛之藏和牛盛合$398首先我哋决定叫个二人盛合先,再叫其他牛肉试多啲,呢一个分别有萨摩牛上等特上同埋嘅牛肋肉,仲有萨摩牛上等牛赤肉,萨摩牛后腿肉,萨摩牛牛肋肉,同埋牛柳扒。其实每一只我都觉得几好食,但系我个人最钟意就系上等,因为呢一只用咗少少酱汁去腌,食落甜甜地带起个鲜味,而且每块牛嘅雪花分布都好平均,越相等嘅就越多雪花,越入口即溶。顶级牛小排$88上等牛舌$88和牛面颊肉$58比起头先嘅盛合, 我更加钟意散叫,可能因为我自己本身钟意食嘅牛嘅部份好窄,比较钟意份量多少少但系我自己钟意食嘅,而呢三个里面,我最钟意嘅就系牛小排,首先牛小排有返一定嘅厚度,咬落去口感会好啲,以这雪花分布都好平均,每一啖都有好浓嘅牛肉味。牛舌同样都几出色,首先份量唔少,厚薄啱啱好,好快熟,但系又唔会太薄冇口感,最重要系我一直都觉得牛舌系最有牛味嘅一个部份,虽然少啲油香,但系就好有质感。面颊肉方面比较少脂肪,食起上嚟比较韧,而且有筋,但系肉质好嫩。野菜盛合$78

牛之藏和牛盛合$398

顶级牛小排$88
上等牛舌$88
和牛面颊肉$58

野菜盛合$78

有冬菇,秋葵,粟米,菠萝,茄子,份量算多,而且新鲜。

牛肉沙律$78

牛肉沙律啲菜好新鲜,上面有四块烧牛肉,外皮烧得好香脆,里面仲系粉红色,火候啱啱好,仲靓过自己烧,识落比较似系自助餐食到嘅烧牛肉,冇油香,但系好有咬口,好适合做沙律。

韩式和牛石锅饭$88

呢个一上枱已经闻到好香嘅牛油香味,但系出奇地好难先揾到牛肉,因为佢切得好碎,同啲饭粒融为一体。

极上牛肉拉面$68

呢个又系另外一个好出奇,价钱完全五季,但系喺里面揾到成五六旧牛腩连筋,质素绝对唔差,拉面好烟韧,牛肉汤底非常浓味,但系有少少辣。
2018-07-15