2020-06-15
自從之前係旺中同女朋友食過川婆婆既麻辣魚蛋同鴨血,就即刻上openrice睇下川婆婆有無火鍋店,估唔到又真係有wo!仲見到個logo都一模一樣就更加確定係同一間!鐘意食辣既我同女朋友當然要去試下啦。當日訂左位去,唔洗等即入座,咁我地叫左個麻辣鍋(小辣),加廿蚊仲可以變做鴛鴦鍋,另一個湯底係菇菌鮮雞湯黎。先講個麻辣湯底.....暫時係我食過最好味既麻辣湯底,夠辣夠麻,唔會係死辣味,辣得黎唔會蓋過曬食材既味道,仲令食材味道更試要一層樓。咁我地叫左既食材包括大滿足肉併盤、韭菜餃、咸蛋流心丸、萵荀、蓮藕、粟米、鴨血等等。當中既肉併盤包括左安格斯肥牛、牛脷同羊肉片,當中既肥牛牛味幾足,入口鮮嫩,勁好味,羊肉片就同豬肉片差唔多,但配埋麻辣味都好正,但牛脷就比較韌少少..即使只係淥左唔夠10秒都係咁,咁應該係牛脷本身問題。講埋另一個雞湯底先,鍋中配埋大約半隻鮮雞既雞件,食得出雞係好新鮮,雞肉有彈性又結實,但好多雞皮都仲有雞毛未清理好就差少少,但味道係好既。跟住再講係韭菜餃,大大隻夠足料又好味。而麻辣鍋中原來已有鴨血,本身我地都唔知,黎到先發覺鍋中既份量已足夠,不過都唔緊要既,當食多d,反正都幾鐘意食
跟住再講係韭菜餃,大大隻夠足料又好味。
而麻辣鍋中原來已有鴨血,本身我地都唔知,黎到先發覺鍋中既份量已足夠,不過都唔緊要既,當食多d,反正都幾鐘意食。
粟米夠甜,蓮藕爽脆,萵荀清甜係渣,蔬菜類普遍都新鮮。
但食到最後..本身仲有紅薯粉..但到最後真係太飽了..食唔到好多。
總結黎講,呢間麻辣火鍋真係岩曬我地呢d鐘意食辣既同好,食材湯底都好滿意。
如果下次食既話會食到尾唔夠飽先再加野,咁就唔會浪費啦!
完。