2020-07-25 4231 浏览
上两次食Mini Friday 已经系一年前既事,两次都系同事请食lunch buffet,当时已经觉得buffet 黎讲质素唔错。早排经过朗豪坊附近,突然心血来潮,同朋友上左去银坊广场再战Mini Friday! 不过真系第一次试佢既晚餐,而且上两次都系喺观塘食,今次算系试菜之旅 😋一出lift 就见到佢大大个招牌,𠮶阵仲未有六点后禁令,入面系高朋满座。由于唔想打扰到其他食客,所以冇影到室内嘅setting,不过都系西餐厅嘅设计,带点昏暗。餐厅提供左好几个餐牌,可以点晚市套餐,或者散叫每一道菜,仲黎个抗疫餐牌,非常有创意😂 我同朋友最后都系点左 set dinner,因为比较抵食,有前菜、餐汤、主食同埋加$1 换到既甜品!另外,本身一入到黎,枱上面已经摆左一盘玉米脆片,类似墨西哥Nachos 🇲🇽 我地试左几块,口感带点脆,亦都有玉米片嘅味道,不过我地废事食太饱品尝唔到个dinner set,所以只系小尝数口。好快店员就呈上左沙律同餐汤,田园沙律嘅主要材料有生菜、粟米🌽同蕃茄🍅,清新可口。沙律酱汁酸酸甜甜,都几开胃。餐汤方面系罗宋汤,汤料系传统采用嘅薯仔🥔、红萝卜、芹菜/杂菜等等。我

餐汤方面系罗宋汤,汤料系传统采用嘅薯仔🥔、红萝卜、芹菜/杂菜等等。我估系有放到肉类熬制,因为餐汤鲜味十足,仲好似带点奶油味,香浓细滑。

首先出炉嘅系朋友点嘅DIY 意粉餐(价值$158),我地拣左黑松露忌廉汁配鸡柳扁意粉🍝 我地另外加左$20 追加烟三文鱼,份量都几足,抵食又好味 👍🏻

由于我同朋友都系黑松露爱好者,佢既酱汁好合我地心意,香口味浓😋 鸡柳味道唔错,食落几嫩滑,而且好足料,啖啖肉~

意粉烹调时间岩岩好,软硬适中,弹牙既口感得以保存,勾起左我地喺意大利食意粉嘅回忆🇮🇹

最后介绍下个烟三文鱼,三文鱼处于半熟状态,口感依然系嫩滑,带有咸香味。三文鱼既油脂感虽然冇咁饱满,但微微溢出鱼油香,系另一种风味。

后来我点既碳烧纽西兰牛肉眼扒(价值$258)都到左~ 炭烧过既牛扒离远已经闻到阵阵香味,牛扒表面虽然烧熟左,但里面仲系处于五成半熟既状态,口感真系非常juicy!

其实我地食嘅途中有个小插曲,由于朋友觉得牛扒中间太生,所以我地好唔好意思地叫左店员帮我地拎入去再煎熟啲。店员非常乐意,二话不说就帮我地拎左入厨房,出返黎仲重新摆盘,令我地觉得好窝心👍🏻☺️

继续介绍牛扒,牛扒既脂肪分布非常均匀,咬落不但嫩滑,而且肉汁四溢。

旁边嘅黑松露薯蓉唔单止香滑味美,仲有助清减食客口腔内既油腻感,咁就可以慢慢细味呢块碳烧牛肉眼扒🔥🥩。

最后呈上嘅系$1 换购嘅甜品,chocolate brownie~ 本身仲好担心会因为好饱而食唔落,点知呢道甜品非常小巧,朋友称之为「一口糕」,因为真系可以一啖食完 😂 brownie 甜甜地,带点朱古力既苦涩味,口感松软。

当时我地挂住食,竟然唔记得左影餐饮,分别系冻柠茶同埋可乐,呢两样咁大众化嘅野饮就唔多作介绍 😛🥤🍋☕️

总括而言,餐厅气氛热闹,食物质素亦都满意~ 店员既服务态度亲切,等疫情消退之后,要再带朋友去试其他菜式。
2020-07-09
  • 烧纽西兰肉眼扒配黑松露烧汁