2019-03-31
好耐之前行過旺角呢度都已經打算試下呢間buffet最近見到openrice 有優惠,而且睇到食評嘅comment都唔錯,一於就book位試吓。坦白講, $300都唔使,仲要係旺角市區嘅酒店晚餐自助餐,都唔會期望佢有好多嘢食,諗住都係得啲基本野,點知今次試過之後,真係覺得有啲驚喜。最令我驚喜嘅就係海鮮冷盤,佢竟然有齊生蠔、長腳蟹、凍蝦、青口、蜆、刺身等等。而家有啲酒店比$500一位,都冇咁多款式嘅海鮮食。呢度嘅生蠔冇列明產地,但佢嘅生蠔係屬於大size嘅,海水味唔算好濃,口感偏爽,唔會好漏。當一隻生蠔要$20,我嗰晚食咗一打有多,其實都已經回晒本。沙律、前菜呢啲基本野佢都一應俱全。熱盆嘅選擇唔算好多,不過因為我食自助餐一向都係食海鮮為主,所以影響唔係好大。我呢一晚除咗有菜之外,仲有魚、有韓式牛肋肉、咖喱雞、炒意粉、炒飯等等另外又有一個corner係燒牛肉,個質素都唔錯。甜品嘅款式做都好多,有好多細細杯細細杯嘅選擇,又有朱古力噴泉,又有杯裝雪糕。另外仲有即焗疏乎厘同埋即整pancake。由於現場仲有飲品任飲,仲有即磨咖啡,所以我就用左杯裝雲呢拿雪糕加落去咖啡到,再加少少玉桂粉,變咗affo
當一隻生蠔要$20,我嗰晚食咗一打有多,其實都已經回晒本。
沙律、前菜呢啲基本野佢都一應俱全。
另外又有一個corner係燒牛肉,個質素都唔錯。
由於現場仲有飲品任飲,仲有即磨咖啡,所以我就用左杯裝雲呢拿雪糕加落去咖啡到,再加少少玉桂粉,變咗affogato出去飲都要$40-50一杯㗎
總括來講,呢個buffet當然唔可以同五星級酒店相比,始終一分錢一分貨,但係呢個價錢我就絕對收貨,輕鬆回本。只要你唔介意冇海景,食物種類唔算超多,呢度都算超抵食。
*每位都會送一隻吉列炸蝦,不過對我來講就唔係好吸引啦,我寧願食多幾隻凍蝦仲正。