2016-03-22
利源西街又短又窄,通常只會見到雜貨檔攤,其實兩邊鋪位都有幾間餐廳,只係畀排檔遮住左,所以有點隱蔽。除左打工仔私竇瑞士咖啡室,最近新開左間格調越式粉店,不過可能位置問題同撞正weekend,店內冇咩客,幾乎包場咁滯。大部分座位都係bar枱位,可以望下師傅煮麵。點菜方式就好似食車仔麵,先選基本配料,有生熟牛柳($68)、特級($78,有牛肉、牛丸、牛筋、牛柏葉、牛展、扎肉)、至尊($88,特級的材料,另加牛腩、牛尾)。再選麵的種類(河粉、金邊粉等)、調味香料(芫茜、炸蒜、金不換等等),嫌仲未夠豐富,仲可以加錢選各款牛配料。一場來到又唔知有冇下次,就試最頂級的至尊啦,再配河粉、炸蒜、芽菜、洋蔥、蔥。每個座位有一碟仔辣椒同青檸,可以自行調味。上菜的時候難免要影兩張相,但都唔係影得耐吖,影完呷啖湯,點解唔熱嘅?溫溫吞吞的感覺食得不是味兒。湯底偏深色,但飲落又唔太濃,仲幾清甜,如果熱d應該更好。牛的配料有好多種,一個人食晒都幾飽。牛柳竟然有點韌,亦欠缺肉味,反而牛尾同牛𦟌肉質軟滑,肉味濃郁(所以應該點至尊),至於牛筋、牛丸、牛柏葉等等,都係預期中的質感,唔算突出。河粉幼身之餘都算滑,加埋芽菜、炸蒜