2024-01-12 308 浏览
今日心郁郁想食啲带真心嘅平民美食,就行咗入北角一间食肆,热炒气氛廿四味,我就拣咗啲最正宗嘅港式家常嘢吃来试。一上嚟,就直头系份炭烧牛仔骨,瞓喺煲仔𠮶阵,个煲仔仲冒烟咁,搞到我嗅到呢股镬气,超攞筷!牛仔骨慢煎到啱啱好嘅焦香味,一啖咬落去,夹埋少少炒出嚟嘅洋葱,味道真系正到弹晒起!之后又试咗香酥腐皮墨鱼卷,脆嘅皮同埋咸香嘅墨鱼肉完美配搭,嚟咗个脆口爽口,钟意海鲜嘅你千祈唔好错过!北菇滑鸡饭呢,特别推介!饭粒每一啖都饱满,同北菇、滑鸡嘅组合完美无瑕,特别系个饭焦,脆卜卜嘅,加咗重新焗过嘅香,呢碗做得就真系得嚟添!最后个剁椒肉饼饭就真系嚟返启示了,啲剁椒辣中带麻,浓郁香气,一开始可能会觉得怪怪地,但食多两啖就停唔到口,边个话平民食饭唔够格调?喺呢家食肆,我食到嘅每一啖,都充满咗平民嘅幸福感!🍽️😋🎉