2020-05-12 124 浏览
终于可以约朋友出街食饭啦,今次紧系到我发办,就决定食个酸菜鱼锅先!一黎可以袪一袪湿,二黎可以过下酸辣瘾~就去北角𠮶间金乐轩,贪佢够近地铁站。一到埗,老板一听到我地话想食鱼锅同招牌小菜 ,就已经介绍酸菜桂花鱼锅同杂菌炒牛颈脊,佢话好多人都食过返转头再食,同埋个鱼锅系由桂花鱼从朝早熬煮,咁我地一于就试一试!哗!杂菌炒牛颈脊一上枱时,阵香味就立即飘过黎。咁我地都二话不说,试下佢地既招牌小菜到底有咩咁特别先! 首先要讲下个牛颈脊,食落去都感觉到个牛都能保持滑嫩及鲜味,配合足料既杂菌同配菜,真系佩服呢碟菜可以成为招牌小菜,因为真系好好食 😋到主角终于到啦,就系酸菜桂花鱼锅。呢个锅真系好足料,成个煲锅面都系满满的桂花鱼。而下面有个电磁炉,好让令整个锅能保持在适当既温度,令一啖汤同鱼都系热辣辣咁入口,真系正!讲下个汤先啦,汤饮落去个喉咙觉得好舒服,唔会有种奇怪既油腻感,再加上鱼既口感好有层次及弹牙爽口,整个简直系完美组合!最后。不得不提就系壶冰冻既竹蔗茅根,饮落去感到非常滋润,似系由新鲜既材料煲,因为觉得系饮冻既汤多过饮平时既饮料。就黎父亲节,一于叫埋爸爸试埋佢个鸡煲同其他小菜先, 岩哂钟意食辣野既

就黎父亲节,一于叫埋爸爸试埋佢个鸡煲同其他小菜先, 岩哂钟意食辣野既佢!
2020-05-11