2021-08-23
行開旺角攰攰地搵嘢食,女人街食肆臨立久唔久就轉新餐廳,見到呢間好似新開就試下,黃色搶眼地下門口玩味夠濃。🤟🏻🤟🏻樓上雅座到閣樓等咗約10分鐘獲排入座。餐牌眼花繚亂好多選擇,主打石鍋米線 ($85起)🍲、車仔米線 ($35起)🍜及籠仔荷葉飯 ($40起),仲搭配埋串燒,選擇困難症患者應該要花好耐時間先點到餐。想試多啲嘢食,所以兩個人寧一碗米線兩份食加勁多串燒,並無揀食碗米線。見到石鍋九宮米線幾吸引🤤🤤又特別就選咗再揀咗九款配料(封門牛柳🥩、豬軟骨、冬菇、蘿白、花膠、蝦仁🍤、炸醬、雞翼、墨演)跟肉骨茶湯底。隔咗10分鐘左右侍應送上一盤鮮配料、米線及湯底,有啲似打邊爐感覺,幾得意🤩🤩!再隔咗一個字左右送上埋石鍋。侍應姐姐就好似炒餸,將配料逐碟落入石鍋炒拌,再加入米線及湯,蓋上蓋,提我哋可以一分鐘就食得,如果想米線腍身啲就焗耐。說時遲那時快,焗緊米線之時,幾款小食紅油皮蛋($18)、南乳雞翼($20)、煎餃子配泰式辣醬($15) 同串燒陸續上枱,失控叫咗好多串燒: 茄子($25)、脆肉瓜($10)、金菇($10)、雞軟骨($220、雞腎($15)、扇貝($20)!碟碟都好吸引,開動!😋😋紅油皮
紅油皮蛋一隻切件麻油味香,辣度可以加少少,但都夠惹味。南乳雞翼南乳香氣濃郁,外脆內嫩並無炸到乾身,抵讚!餃子🥟🥟似日式餃子,薄皮韭菜內餡配泰式辣醬無得輸,三隻二人分剛好。
串燒金菇燒到外面燶燶地,入口滿口孜然味,保留內暖軟身菇味;脆肉瓜一人一串剛剛好,都係有瓜汁唔會燶身;🐓🐓雞軟骨、雞腎仲係煙韌,咸咸地幾時都好百搭好味;扇貝勁多蒜呢,少少偏油,爽口無腥味,推薦!期待的原條燒茄子🍆,望到好滿足,多蒜有少許椒,無切件上要啲時間處理切開,入口即溶,都係必試!可惜無點到韭菜,留下次。
掛住食小食都唔記得咗個重頭戲石鍋米線,變咗腍口米線。湯底肉骨茶係黑茶底,唔重胡椒味架,但係花椒八角嘅藥材味仲保留到,微甜苦苦哋,好味!各樣配料都誠意十足,花膠焗耐咗都係爽口彈牙,炸醬無點到辣款,些微偏咸稍重豆瓣醬味道,但係配埋線入口撈埋又MATCH 架喎。豬軟骨本身醃咗但浸湯後又帶骨茶味,一大啖入口彈牙,多層次!👍🏻
狂風掃落葉食到肚脹,兩個人連正常量米線一碗都食唔晒,但係埋單落樓一人百幾蚊左右,旺角呢個價都OK啦!🥳🥳
後記:🥤凍咖啡水吧手勢好好,有茶記咖啡濃香味,甜度適中,唔係水鬼尿。