2016-04-16
1970 浏览
今日星期五同幾個朋友食大中華,book枱既時候約左7點,講到明8:30要還枱,咁既然成班人都掛住佢既豬手,咁好啦,個半鐘就個半鐘啦!一坐低諗左一陣食咩,好快就叫左下列菜式:黑椒豬手 必點小菜! 每次都一定會食,呢度既豬手無得頂,黑椒汁非常惹味,隔離枱都聞到!原隻送上既豬手好容易切開,因為肉質夠嫩滑,而豬皮好肥美而軟綿綿,充滿骨膠原。煮花甲 ($100) 花甲大大粒,因為新鮮既關係只係白烚已經好好食,食到原汁原味既海鮮甜味,旁邊亦有醬汁加以調味。椒鹽鮮魷 必點小菜!鮮魷炸得香脆但食落唔油膩,椒鹽份量剛好食落唔會過咸,而魷魚亦夠彈牙厚肉。糯米飯 $130 餐牌上寫住既皇牌糯米飯, 當我將佢放入自己碗中既時候已經知道佢唔係我杯茶。糯米飯好鬆散,並唔似傳統既糯米飯咁痴埋一齊,而糯米飯中加入好多好大粒既蔥,臘肉,花生。花生可能焗得太耐已經唔脆唔香口,飯煲底有飯焦,但整體味道麻麻,欠糯米飯香同臘肉唔夠惹味。 墨魚餅 墨魚餅內有墨魚粒粒,咬起黎彈牙爽口,旁邊有泰式甜酸醬,點唔點都咁好食食到8:15pm想加餸既時候,被侍應狠狠的拒絕了,仲比左張單我地要埋單,食唔夠飽真係呢一餐既遺憾
一坐低諗左一陣食咩,好快就叫左下列菜式:
黑椒豬手
煮花甲 ($100)
椒鹽鮮魷
糯米飯 $130
墨魚餅
食到8:15pm想加餸既時候,被侍應狠狠的拒絕了,仲比左張單我地要埋單,食唔夠飽真係呢一餐既遺憾!如果一班人諗住搵個地方聚下舊吹下水,最好諗定下一場去邊食或者坐,因為你只有個半鐘!