2020-05-16
Omakase近年成行成市,要搵一間出色嘅廚師發辦真係唔容易😝有一間响銅鑼灣「鮨蕾Sushi Tsubomi」係我幫襯過覺得極之出色嘅!原來冇幾耐之前搬咗去尖沙咀漆咸圍,仲改名「豐」,決定今晚再續前緣😆😆晚市套餐有3個餐可以選擇,我地揀咗「錦上」有三款刺身五款壽司一款熱食,最後仲有湯同甜品😋前菜係一啲漬物開吓胃先,再嚟就係刺身有帶子左口魚同拖羅🤩燒金目鯛配酸酸地嘅梅醬越食越開胃😋食到呢道菜...師傅問我哋飲唔飲啲酒🍶佢話係自己用南高梅浸咗成3年!梅飲黃金色先係標準,首先聞吓再細細啖淺嘗...入口清甜冰涼,搞到我都想試吓自己浸翻啲😜呢間高級餐廳堅持所有煮食均使用世界自然遺產《白神山地の水》,白神山地の水係超軟水,所以烹調出嚟嘅食物會更好味!呢度有部份食用器皿仲係「有田燒」添,樣樣都係日本名物!真係一絲不苟👍🏽抗疫期間優惠,全日全單八五折!下次再嚟要試吓午市set $180-$580,真心抵食!