2021-11-18 1701 浏览
看到宣传话Cobo House呢个月menu系 Italian x Asian,之前一直想试下呢间餐厅,所以book咗枱去食,叫了八道菜的full experience。第一道系三种不同颜色的意大利蕃茄,侍应建议由淡至浓食,分别配搭的腌柠檬酱、焦糖橄榄酱以及日本うまみ酱,分别带来酸、甜、咸的味道,即使系咁,都不改蕃茄清新的味道。第二道是pane carasau,意大利的长扁身的薄饼,上面铺满混合了青酱的mascarpone cheese,是常用於tiramisu同cheese cake,味道浓郁,另有鱼子酱、无花果,以及无花果汁整成的圆珠。无花果为整道偏咸的前菜增加一点酸甜的味道,不过个人觉得味道仍然偏浓。第三道是北海道带子,中间有一小片的意大利猪背油Lardo,食到带子鲜味之余,仲有淡淡油香,顶层的小椰菜经焦糖化处理,为整道菜带来脆脆的口感,一流。不得不提当然是旁边的卡邦尼泡沫,用蛋黄、意大利bacon、羊奶芝士、瑶柱高汤整成,泡沫上洒上了昆布粉,味道几浓的,建议先试一啖无酱的带子,然後再连酱,就会食到分别。第四道是arancini,意大利的饭团,一般做法系喺饭团内加芝士、肉酱等,但

第四道是arancini,意大利的饭团,一般做法系喺饭团内加芝士、肉酱等,但今次大厨将饭团压成饭饼,面头有乾的菇片和冬菇粉,以及青瓜粒,配两款酱,橙色的是XO酱,饭饼点呢个食,完全似食煎燶咗的萝白糕咁,个人prefer另一款白色的tzatziki酱,用青瓜同柠檬整的乳酪酱,夹返本身偏咸的饭饼食,味道清新啲。

接住出场的系较多汁的raviolo,云吞皮用墨汁整成,馅系鳕场蟹肉和膏。Raviolo上面系生的罗马生菜,底系发酵过,味道较酸的罗马生菜。平时食蟹会点蟹醋提升鲜味,今次就靠呢种发酵罗马生菜的酸味来吊味,酸味唔算强烈,但依然有啲盖过了蟹肉的味道,唔太能做到提鲜效果。

嚟到中後段,系时候嚟啲主食,今次系semini pasta,即系米状意粉,配上几片油香劲浓的剑鱼腩薄片,怕太漏,可以以车厘茄的酸味中和一下,怕成碟嘢淋糍糍,面头嗰片炸脆咗的菜心就可以增加返口感。

主菜加了$180,由牛仔肉升级为A3和牛西冷,火喉一流,另配上一片中拖罗。酱汁有三款,包括白甘笋puree、日本白豉油,仲有青色的gel,由青提子和酸豆制成,味道较甜。原本菜式以牛仔肉为主,油分低,所以会配上一片中拖罗 balance 返,但由於我加咗钱要和牛,结果两者夹埋有啲太油了,可能唔加钱要和牛的整体感觉会较好。另外摆盘嚟讲,呢一碟最失色,好似赶住上菜咁放埋啲嘢一齐,有啲扣分。

最後甜品有两款,infuse咗港式柠茶味道的巴巴蛋糕,第一次食呢种甜品,咬落去入面充满住水份,感觉就系浸咗喺柠茶入面的蛋糕仔咁,十分有趣,雪糕系burrata cheese,奶味非常浓郁,刚好与巴巴蛋糕的清新相映成趣。

另一款甜品系以espresso整成的泡状物体,要一啖连埋底下的鸟结糖同斑兰叶一齐啜入个咀,个泡就会喺嘴内爆开,混合三种味道,以espresso的苦味最抢,但慢慢斑兰叶的香会散喺口中,鸟结的甜亦会稍为中和苦味,会感受到变化过程。

八道菜$1480,价钱算合理,水系好似茶位咁计,饮几多枝sparkling都系同一价钱,餐厅环境几舒适,侍应反应快亦有礼貌,整体体验系唔错,下次想喺日头嚟,可以清楚望住维港景应该会食得仲开心。
2021-09-23