2019-08-14 3091 浏览
好细个好细个嘅时候,记得屋企人带过我嚟呢一间酒楼食下午茶,当时仲系叫做新乐酒家,大个咗之后,今日经过楼下,特登上嚟缅怀一番入座嘅时候系14:00 ,啱啱好系下午茶开始嘅时间,有一张下午茶特价点心纸,价钱认真实惠,有大量嘅点心都只系$14.8虾饺大大只嘅虾饺,皮薄之余又够晶凝通透,食落去虾肉够爽口弹牙叉烧肠粉叉烧料够多,肠粉皮厚薄恰到好处牛柏叶好多酒楼嘅牛柏叶,都会用一啲萝卜去垫底,但新新嘅牛柏叶就唔同啦,货真价实,全盎都系牛柏叶,感觉上抵好多鲜虾腐皮卷食腐皮卷,最紧要一定系外皮够脆口,呢三条嘅腐皮卷完全做得到,咬入口卜卜趣,点一两滴喼汁,份外滋味荔茸炸芋角唔系好多地方有得食,炸完更加一啲都唔油,芋茸够棉之余芋头味更很浓郁鲜奶蛋挞仔蛋挞仔嘅酥皮非常松化,好似糖心一样嘅蛋黄,加上阵阵嘅鲜奶香味,色香味俱全擂沙煎堆仔热辣辣嘅煎堆仔,咬入口充满芝麻嘅香味,打开之后系满满嘅黑芝麻馅了,甜甜地,系一个好好嘅餐后甜品椰汁红豆糕好滑而充满椰汁香味嘅红豆糕,配上甜蜜蜜嘅原粒红豆,钟意甜品嘅朋友唔好错过总括来讲,价钱平又坐得舒服,位于闹市嘅呢间酒楼,地点又方便,员工态度亲切,冇嘢可以再挑剔

虾饺

大大只嘅虾饺,皮薄之余又够晶凝通透,食落去虾肉够爽口弹牙

叉烧肠粉

叉烧料够多,肠粉皮厚薄恰到好处

牛柏叶

鲜虾腐皮卷