2022-06-19 404 浏览
沙田新城市食茶餐厅唯一选择香港永年,街外远处见到香港永年嘅霓虹光管招牌好抢眼,开左咁耐都未食过一于去试下,装修古色古香怀旧风充满老香港怀旧风格,位置宽躺坐得舒适。😌职员都推介我地依家有优惠价 - 佛跳墙金汤面🍜,我地见卖相咁吸引都点左👍🏿仲有招牌永年大碗面,小食牛三宝😋,当然唔少得杯抹茶红豆冰。佛跳墙金汤面🍜卖相确系一流,先出干面上枱再有侍应会拎个传统嘅暖水壶后加汤,将啲金汤喺我地面前倒落佛跳墙入面,入面有鲍鱼、花胶,金蚝、大花菇、仲有老虎虾干,金华火腿等等,非常足料,入味滑嘟嘟花胶好大块完全觉得物有所值,大花菇满满蚝油香味,鲍鱼金蚝都煲得够入味,每一样材料都精心煮再配上清清地上汤,成碗连汤都比我清光光。永年大碗面🍜猪肠、鱼蛋、萝卜、猪红、猪皮、鸡翼、鸡翼尖、鱿鱼🦑红肠、时菜。差唔多试晒所有招牌配料,材料极多👍猪肠非常肥美入味,鱿鱼爽口,肉质够爽,鸡翼肉质够嫩,陈皮鱼蛋好弹牙,萝卜味道鲜甜,红肠更添怀旧风味。牛三宝🥘传统车仔面小食有齐我钟意牛肚、牛筋、牛柏叶非常吸引,牛肚炆得烟韧,牛筋口感一流好入味,没有渣,牛柏叶爽口弹牙,小小辣加腩汁刚好完美配搭。花胶碗仔翅🍲花胶份量都几多口感一流,

永年大碗面🍜

永年大碗面

牛三宝🥘

牛三宝

花胶碗仔翅🍲
花胶份量都几多口感一流,再配上街坊小食碗仔翅,的确平实中带一点奢华。

苹果雪梨炖猪展🍎🍐🐷
味道非常清甜,苹果雪梨又够滋润。

苹果雪梨炖猪展

抹茶红豆冰🍵
抹茶🍵回甘味浓郁,红豆不太甜,较淡口不过不失。

抹茶红豆冰
2022-04-25