招聘中
$17,000-$21,000
月薪
$17,000-$21,000
月薪
更多好工 (5)
餐厅: Harlan's
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-03-26 72 浏览
之前一直都想同屋企人去下啲望到维港嘅餐厅,终于今次比我发掘到间又望到维港,啲野食又高质又特别嘅餐厅🤭4-courses Set Dinner $888AppetiserMatsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar呢个简直系我食过最特别嘅前菜🤩亦都系最有惊喜😍 佢其实系一个龙虾汤加炖蛋嘅前菜~喺个玻璃杯上边有块由芝士压成嘅脆饼,然后上面仲有海胆同黑松露,下面龙虾汤凸起𠮶啲就系蟹肉沙律,而最底𠮶层就系超级滑溜嘅炖蛋~个龙虾汤超有味,然而汤入面真系啖啖蟹肉😍chef建议我哋吉兰个芝士碎饼,然后四样嘢连埋一齐食~果然口感非常之丰富😋而且味道真系超好😚Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll煎鹅肝就食得多啦,蒸鹅肝真系第一次😆不过其实我觉得个质感同煎鹅肝系一样~都好滑~只系比起煎鹅肝,佢少咗啲油腻感☺️不过比起煎鹅肝可能会酥味重少少,但系钟意食鹅肝嘅人应该觉得几香😍然后佢个汁系好特别,用咗香茅姜汁,但其实都唔会食得出好重姜味,再配上朱古力酥卷,其实朱古力酥卷同鹅肝一齐食都几

4-courses Set Dinner $888

Appetiser

煎鹅肝就食得多啦,蒸鹅肝真系第一次😆不过其实我觉得个质感同煎鹅肝系一样~都好滑~只系比起煎鹅肝,佢少咗啲油腻感☺️不过比起煎鹅肝可能会酥味重少少,但系钟意食鹅肝嘅人应该觉得几香😍然后佢个汁系好特别,用咗香茅姜汁,但其实都唔会食得出好重姜味,再配上朱古力酥卷,其实朱古力酥卷同鹅肝一齐食都几match😍 完全扩阔左我眼界,令我觉得鹅肝唔一定净系要配多士食~

Main
Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver

虽然唔系第一次食𩽾𩾌鱼,但系𩽾𩾌鱼嘅面颊真系第一次食~佢烧到个外皮几脆,然后入面啲鱼肉就几结实几有口感~一啲都唔似我哋平时食嘅鱼面颊咁样,然后又将𩽾𩾌鱼肝炸成粒粒,虽然会食到啲鱼油味,但系完全唔觉得腥~都几特别~😚

M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing

五成熟嘅牛板腱煎得非常之有炭香味,然后入面嘅肉质仲系好粉嫩,所以一啲都唔韧~然后又有满满嘅肉汁,同埋牛味超级重🤤 然后酱汁估计系用咗牛尾汁~而喺佢上边就有啲牛肉碎同埋沙律咁样~牛板腱沾汁或者唔沾汁食都各有风味😚

Harlan’s Pre-dessert
Pre-dessert

呢个set真系超贴心,会有pre-dessert俾你清除吓口腔嘅味道,re一refresh下个味蕾咁样~而今次个pre-dessert就系好fresh嘅青柠雪芭~酸酸地一啲都唔甜,完全做到清下味蕾嘅效果~😆

Dessert
Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss

首先个苹果批摆盘劲靓,然后佢个质地系拿破仑质地,所以极度酥脆~😍 然后食到佢个cream都好特别,系会有啲咸咸哋嘅,大概系因为落咗parma ham嘅肉松,食落成个cream嘅味道,其实系有啲似落咗咸蛋黄嘅cream,match落苹果批都几特别,味道上又增加咗几个层次🥰

仲有值得一提嘅系佢个餐包拼盘~啲面包真系热辣辣咁上~超级有诚意😍同埋其实本身以为四个course应该未必会好饱,但食完其实都真系几饱🤣所以呢个价钱食到fine dine我都觉得算抵食嘅,仲要面对住维港靓景食~😚
餐包拼盘

Pre-dessert