2024-02-11 429 浏览
喺香港极少可以食到荷兰菜,朋友极度推荐嘅呢一间荷兰菜餐厅俾咗我超大嘅惊喜。之前去过荷兰,但系都唔觉得有特别啲咩好好食,但系呢个餐厅令到我觉得荷兰啲嘢原来系可以好好食。首先餐厅环境有极大嘅玻璃窗,可以俯瞰尖沙咀,好啱纪念日或者拍拖浪漫一下。餐厅亦都有一个位好似包厢咁,可以见到厨房,直接睇到厨师煮嘢食嘅样。餐厅嘅职员超级有心思会讲解每一道菜。讲吓𠮶日食咗啲咩,系厨师发办,估唔到西式餐厅都有厨师发办🤣大厨之后又出嚟同我哋倾吓偈,讲返系因为佢哋真系会以当日新鲜嘅食材去整嘢食俾客人,听完都觉得真系好有诚意🥺首先前菜有个自家制嘅肠仔,超级好食,我简直想买返屋企。个肠仔有少少咖喱同埋咖啡味。 将啲朋友解释到啊原来真系用咗呢两样嘢整,估唔到呢两样嘢整完出嚟嘅味道系咁好食!跟住仲有个炸牛肉丸,肉味香浓,超级松化橡木烟熏野生鳗鱼沙律,呢个系朋友极力推荐嘅菜式,本身都谂住只系鳗鱼,冇乜特别期望,但系食完之后超级惊喜!完全唔系平时食开𠮶种日本鳗鱼嘅味,味道鲜甜,肉质非常之Q弹!超特别!再加埋配个沙律汁,酸酸甜甜,非常之开胃龙虾汤 - 龙虾味超级浓郁,餐厅经理话呢一碗系超级足料,成只龙虾去煲嘅汤!同埋我非常欣赏

龙虾汤 - 龙虾味超级浓郁,餐厅经理话呢一碗系超级足料,成只龙虾去煲嘅汤!同埋我非常欣赏佢个汤上面嘅酥皮,佢哋话系自家制嘅酥皮,好有牛油香同埋好松脆!我系一个超中意食pastry 既人,呢个酥皮真系数一数二咁好食!

荷兰传统青口锅 - 啲青口好新鲜爽口,食青口好最紧要就系佢汁,佢个汁有好香嘅酒味,餐厅职员亦都有解释佢哋唔系好似坊间咁用好多cream,佢哋用咗好多白酒去煮个汁。配埋佢哋𠮶个蒜蓉包点𠮶啲汁食好搭!

野生三文鱼& (另一种唔记得咩鱼)既酥盒 - 同我上面讲嘅一样,佢嘅酥皮系非常非常非常出色!原来佢个好特别嘅白汁,令人食完想再食🥹两款鱼嘅肉质都好弹牙。呢个菜式真系好特别!

我朋友话呢度嘅wine pairing又抵又好饮, $188有三杯,同埋呢度嘅老板本身系品酒师,所以对酒嘅要求都好高。好可惜我𠮶日唔系好舒服饮唔到

总括嚟讲我觉得成个餐厅都好有心去整嘢食,整出嚟嘅味道唔系咁容易喺另一间餐厅度,职员亦都好有心机,deliver一个好好嘅饮食体验客人。令我真心好想再去食多次嘅餐厅!