2019-07-06 76 浏览
今日黎左九龍灣整野,是旦入左一間茶餐廳。無諗過原來呢間茶餐廳咁高質數。先講下入面環境。地方又大又乾淨。而且卡位數目好多,坐得舒服,裝修有小小歐陸風格,完全唔似茶餐廳。望下本menu,菜式選擇好多,除左有一般常餐、潮州粉麵、仲有焗飯、咖喱、鐵板、小菜、繪飯、西式意粉等等,要諗食咩都真係需要花一d時間。因為有好多野都想試,所以最後我地2個人share左一個意粉、同埋3個小食。唔係講笑,樣樣野都真係抵食夾大碟。牛肝菌帶子意粉 $71意粉大大碟、用左帶子、菇同洋蔥同埋忌廉汁炒成,帶子份量多,竟然有5隻。成個意粉都好creamy,菇味濃郁,但牛肝菌味唔算突出,但都覺得好好食,好有水準。韓色炸雞$38炸雞係新鮮炸出黎,黎到仲好辣口,雞炸到外脆內嫩,一d都唔鞋口,就咁就都已經好入味,點埋韓式辣醬,仲更加有風味。避風塘茄子$38一d都唔似小食,似係一個餸,份量大得驚人。茄子被粉漿包圍住、炸到脆卜卜,但一d都唔油膩。面頭有d炸蒜,食茄十分香口。$38蚊呢個價錢,真係抵到爛。避風塘豆腐 $38同樣地,表面雖然只有一層簿簿既脆皮,但炸到好香脆,入面非常嫰滑,表面既椒鹽唔會太鹹,味覺岩岩好,愈食愈開胃。總括黎

牛肝菌帶子意粉 $71

韓色炸雞$38

避風塘茄子$38

避風塘豆腐 $38

總括黎講,d小食一d都唔小食,一來價錢便宜、二來份量真係好大,我地2個人叫左3個小食,都要慢慢食先食得哂。而且食物水準超班下次有機會要試下其他野,真心推介。