2019-12-16
今日黎開落馬州就試下依間位於元朗新田購物城既醉辣鮮食蒸氣海鮮鍋🦞店內擺放左幾個魚缸,入面有唔同既新鮮海鮮,可以睇住店員係魚缸入面捉啲海鮮上黎一入到黎就幫你加個粥底同埋有個湯同溫泉蛋,嗰湯係五指毛桃,都幾足料,味道都唔錯,而隻温泉蛋就太熟,嗰蛋黃唔夠流心今次就叫左個人氣龍蝦海鮮餐,個餐每人有十種海鮮,有波士頓龍蝦(半隻),元貝,蟶子,肉蟹(半隻),鮑魚,生蠔,海蝦,花甲,沙白,蜆,仲有好多款蔬菜自行選擇。餐牌上有個表可以參考每款蒸海鮮既時間,好貼心呀!!而個蒸氣鍋都好易操作,上面會有得選擇每款海鮮烹調嘅時間,好方便~~點餐後,馬上嚟左個蟲草花蒸雞,啲雞好入味好滑,而且蒸完之後一啲都唔老,係個好好既頭盤😋第一時間就食左貝類先,手掌咁大既元貝花甲,蜆,沙白全部都好新鮮,唔洗點醬料都好鮮甜,而且一啲沙都冇令我最大驚喜係鮑魚同蟹嘅內臟店員都幫你處理埋,依個係好貼心行為,而且肥美鮮甜,真係值得一試!最後到嗰粥底,都係用左粥底火鍋基本兩大美食既材料南瓜同芋頭,粥底惹味之處在於佢用既係水蒸氣蒸煮可以保留到海鮮既鮮甜味道,所以味道更有層次。輪到甜品係紅豆沙,用料十足,剛好可以消消制有機會黎開既朋友仔可以
有機會黎開既朋友仔可以去試下佢地既蒸氣海鮮鍋,性價比不錯喔!!