2012-09-30 225 浏览
昨天一家四口一早去西貢,原本去開間小廚又未開,結果咪改去這間話米之蓮的餐廳試下。論環境,的確坐得幾舒服,但一拿起餐牌一看,可選擇的食物不多,本來一心入西貢嘆海鮮,但發覺每樣海鮮的價錢超貴,例如一條斑,$420,但還未計煑功錢,每樣海鮮均要另計,銀碼自然嚇我一跳,又例如灼蝦,$240一斤,計埋煮功錢,要四百多塊,我都係第一次去間餐廳,竟然用他們自己食材,還要另計煑功錢,聞所未聞。經考慮後,結果我叫了㡬碟小菜,再加兩個與海鮮有關的海鮮湯及鹽水海魚仔。先講海鮮湯,原來係薯仔蕃茄魚尾湯,我一星期屋企都煮兩次,又何須出街飲呢,$98,你話抵唔抵?另外,鹽水海鮮仔仲正,$250例牌,上菜後竟然有八條鹽水蒸嘅魚毛,我唸去街巿買只值$40,奌好食都假啦,計理煑功$98,這碟菜要我$350,嚇死人!我下次奌禁再黎此餐廳呀,我還是喜歡去斜對面的金馬居小廚,自己買海鮮去煮,環境雖然差,但食物獲氣一流,收費合理,有興趣朋友,不坊一試!