2022-07-10 556 浏览
今日行经北角 喺英皇道嘅一间餐厅门口堆满晒人😮 所以都吸引咗我望多两眼 原来系呢间好出名嘅炯记烧味 原来好多人都系谂住买外卖返屋企 但系既然有堂食 梗系入去试吓啦烧味选择其实有好多 但系最吸引我嘅都系呢个比较抵食嘅 炯记二人套餐😺 因为唔使$200有好多样嘢食🐵麻辣手撕鸡 (半只)虽然餐牌上面已经写咗有半只咁多嘅手撕鸡 但系上碟嘅时候都真系好惊喜🙈 因为麻辣酱好均匀 而且鸡肉一丝丝咁 骨嘅份量唔多 净系有鸡翼鸡脚同鸡壳有少少骨 证明真系足半只㗎🐥 食落口好惹味酱皇猪手一碟有五件 每件都好厚肉 而且炆得好入味 见到餐厅有个牌写住猪手每件都炆咗三至四个钟🐷 而且都见到唔少人嗌呢碟猪手㗎麻辣鸡肾麻辣酱同手撕鸡嘅味道相似 鸡肾食落口好爽酸辣云耳冇睇清楚餐牌嘅我以为有鸡肾 就冇云耳 原来系两样都有㗎 呢碟好开胃郊外油菜我哋冇特别嗌走油 但系都冇蚝油 真系啱晒我哋 食菜嘅话我就钟意清清地食返菜本身嘅鲜味🥬太子鹅油捞面 (两碗)听说鹅油捞面系呢间嘢嘅重头戏 味道的确好出色👍🏻 第一次食嘅我仲好担心佢好油腻 但系绝对唔会呀 而且个面又唔会黐住一旧旧🥰是日靓汤 (两碗)两碗都有粟米同红萝卜喺入边 不过由
麻辣手撕鸡 (半只)
麻辣手撕鸡 (半只)
酱皇猪手
酸辣云耳
酸辣云耳
郊外油菜
郊外油菜
太子鹅油捞面 (两碗)
太子鹅油捞面
是日靓汤 (两碗)
两碗都有粟米同红萝卜喺入边 不过由于我哋呢个二人餐实在太丰富 都饮唔晒成碗汤啊😚
是日靓汤
阿华田五谷麦芽特饮
五谷麦芽颜色好特别 真系同佢特饮个名一样 似一座雪山🏔️ 下面就系冻阿华田
咸柠七 阿华田五谷麦芽特饮
咸柠七
炎炎夏日真系好需要饮杯汽水 gur返吓🤣
整体来讲呢个二人餐真系好丰富 食到捧住个肚走🙈 呢个价钱来讲真系好抵食
用餐时段