今日起身谂住食个brunch,谂谂吓不如去广东道苹果朝圣,顺路探吓Tonkichi日式吉列专门店。Order了牡丹虾三文鱼籽刺身和二人餐,二人餐头盘先来一碟炸软壳蟿配酱汁及Sapporo啤酒,蟿炸至金黄色,炸粉薄,很香脆唔油腻,唔知系唔系挂住饮啤酒,食晒都唔记得先影相,唔好意思。跟住,牡丹虾肥美,虾头仲好靓,灵机一触问吓经理虾头可唔可以炸,经理话要加少少钱,见虾头咁新鲜,OK啦,炸虾头好香脆,点酱汁食好鲜甜,连壳都可以食埋,计炸软壳蟿之外又多样嘢𩠌酒,真系麻烦了经理及大厨。跟住,三文鱼籽超新鲜,很鲜甜,唔会好似其它食店咁咸,其实三文鱼籽系我哋既favorite,加在热烘烘的日本饭面食好似去咗北海道食三文鱼籽丼,非常美味。因为挂住食,又唔得影相,唔好意思,其实在广东道这间Tonkichi食咗好多年,由地下搬到上十楼,水准一直都keep住好高,不只炸物做得好,连刺身都好有水准,好食过其它寿司店好多。最后,二人餐送上,有虾、蚝、猪柳、猪排,配上热烘烘发光的日本饭,好唔好食都唔驶讲啦。

2015-09-03