2017-07-13 2509 浏览
前排日本好兴牛吉列,呢个风潮终于传到香港啦!! 但牛吉列嘅牛真系好重要!!吉列嘅处理手法都好重要。为左唔想令我嘅第一次体验失望,我就去左呢间专食牛吉列嘅餐厅啦有三款酱料提供:柚子醋、和风芥末同埋烧汁。和风芥末点沙律菜几好味的!点左美国安格斯牛肉 好丰富嘅感觉!有汤、饭、温泉蛋、椰菜沙律、龙虾薯仔沙律、渍物(菇)、同埋有岩盐、柚子胡椒同wasabi 可以用黎点牛肉食。温泉蛋我捞埋饭一齐食薯仔沙律系成个波波咁,同日本食到嘅薯仔沙律差唔多,口感绵密汤系味噌汤,几浓郁主角黎啦!!! 安格斯牛肉,份量都几多!!吉列炸皮依然好脆,牛肉系未熟嘅,一阵自己烧黎食个火都几猛,好快熟晒的,最好放一块落去试下,如果唔系会太熟。咁多种酱,我最钟意点岩盐,因为唔会太咸,唔会掩盖牛肉嘅味道,反而带出晒牛肉嘅鲜味牛肉肉质算几嫩(当然和牛就更嫩啦!)好有牛味By the way,入到去第一眼吸引我嘅系个遮架好有日本风牛吉列专门店真系无黎错!好味

点左美国安格斯牛肉
好丰富嘅感觉!
温泉蛋我捞埋饭一齐食

薯仔沙律系成个波波咁,同日本食到嘅薯仔沙律差唔多,口感绵密

牛吉列御膳

汤系味噌汤,几浓郁

主角黎啦!!! 安格斯牛肉,份量都几多!!
吉列炸皮依然好脆,牛肉系未熟嘅,一阵自己烧黎食

美国安格斯牛肉

牛肉肉质算几嫩(当然和牛就更嫩啦!)好有牛味