2020-07-20 2083 浏览
当日系同男朋友纪念日🥰网上面一早见到佢有呢个夏日法式飨宴。身为法国迷嘅我😌一早点名要食呢间,男朋友只能乖乖同我出席。沙律嘅话我钟意食佢个尼斯沙律🥗正宗嘅。佢都有好多款啊同埋,尤其是个印度沙律,绝对唔求其,啖啖咖喱香,同埋都几辣下🤪肉批好食😋鸭肝酱配上酸酸甜甜士多啤梨,清新唔肥腻。有啲唔开心系个芝士拼盘我冇食到,当日原来9:30左右佢就会收走晒啲嘢,我同男朋友8点15分先至到,9:20左右佢就开始收!唔开心😫讲吓热盘先。男朋友一嚟到就攞咗个鸭肝汉堡,热辣辣的,同埋佢唔系好大个,一只手可以攞得晒,大约食四五啖左右就会食晒。我都食咗三几啖好食呀!男朋友仲食咗两个一咬落去油香好滋味,不过可能系budget问题,佢哋唔系用鹅肝。不过已经好好味😋烧牛肉不过不失,有少少鞋口。要赞嘅系佢放咗好多唔同嘅酱汁。除咗有普通肉汁同埋黑椒汁,佢嘅芥末都好齐。法式、英式、芥末子、辣根酱都有👍🏻👍🏻我系一个芥末控,当然要试齐晒咁多种啦!仲有其他法国著名菜式,例如纸包鱼、红酒炖鸡、油封鸭,当晚都可以食到。不过好唔好食就其次。纸包鱼用咗三文鱼,个底配少少忌廉,简单一道菜整得真系唔错,但系个鱼唔够热。红酒炖鸡就不过不失,

沙律嘅话我钟意食佢个尼斯沙律🥗正宗嘅。
肉批好食😋鸭肝酱配上酸酸甜甜士多啤梨,清新唔肥腻。
Terrines

唔开心😫
芝士拼盘

我都食咗三几啖
好食呀!男朋友仲食咗两个
鸭肝汉堡

烧牛肉

仲有其他法国著名菜式,例如纸包鱼、红酒炖鸡、油封鸭,当晚都可以食到。不过好唔好食就其次。纸包鱼用咗三文鱼,个底配少少忌廉,简单一道菜整得真系唔错,但系个鱼唔够热。红酒炖鸡就不过不失,可能焗得太耐啦,啲鸡肉都散开晒,好就好在入味啰。
个鸭就简直麻麻哋,首先因为佢碎上,净系睇个样已经唔太讨好。油封鸭系我最爱嘅食物之一,可以话佢𠮶个真系整得好求其。亦都可能系可以比人坐低堂食嘅最后一日,所以佢求其啦。净系得个咸字,鞋飒飒嘅肉,好似攞去煲过汤咁。
纸包鱼
红酒炖鸡

仲试咗少少其他中式热盘,例如咕噜肉😝因为我钟意食,点都攞咗两旧。估佢唔到都几好食㖞,仲以为会好求其。当然你唔会期望佢系脆皮啦,始终都焗住晒,但系佢啲粉唔厚,咬落啖啖肉
另外食咗印度咖喱肉都唔错。
热盘都唔错

最失望就系甜品方面。唔知佢喺度赶头赶命,赶住收工,同我讲9:30就要完,都唔紧要,大佬你9:10左右就开始执嘢系咩意思呀。当我9:30真系行到出去睇甜品嘅时候,已经系俾人收起晒!喂大佬食自助餐甜品系一个好重要嘅环节,你仲要搞紧法式主题,我一行到出去唔好话焦糖炖蛋,连生果都俾人收起晒,我最后系要喺佢放咗埋一边嘅餐车同埋垃圾车𠮶度攞返少少出嚟,仲要系唔好食㗎啰!班兰蛋糕干争争,牛乳奶冻得个甜字。唔好话其他甜品我连车尾灯都见唔到。大佬你话晒都系一间酒店,当你仲有客人嘅时候系咪应该为客人谂下,我行到出嚟揾甜品,大家都西口西面唔想理我。最后我求其喺垃圾桶执咗一啲返去!当然系我同男朋友嘅纪念日,最后以咁样作结有啲唔开心啰。
甜品

Openrice订位有七折。总括而言唔系太抵啰,就算有折😡

初头食紧沙律嘅时候都几开心🤣因为未知道佢要赶头赶命收工。

2020-07-14
庆祝纪念