在中環辦點事後,下一站便是返公司處理遠水不能救近火的危機,相隔還有三個鐘到,突然一場無情雨,使到原本想去的食店,去Dan Ryan 或是Seibu 既foodcourt 就算罷,在地庫的supermarket掃完一輪後,雨勢有減少跡象,正所為少少雨粉等於激勵,這裡上一手係麻辣小喇叭,再上一手上是大佛口食坊,有兩邊入口永樂里(近灣仔蘭杜街),另一面近太古廣場第三期(唔講都唔知有座咁既野係度)。點了日本黑豚豬加刺身定食,再加日本海膽壽司。刺身有三文魚、吞拿魚及甜蝦,三款都幾新鮮,還有侍應幫我倒豉油,不是間間食店都會這樣做,沙律就一般,過下口隠。主菜未黎前,海膽壽司收得五十蚊,得一件,但比我預期差,原因係冇乜鮮味,而且比大皿差,如果有幾會下次可以唔駛試。至於正餐除左黑豚豬比較鞋左一些外,咖喱味剛剛好,還有味噌湯材料豐富,味道比大皿淡,但係仍好好味。湯與菜都有竹笙加落去,菠菜煮竹笙用日本醬油加水煮,味道幾清,但係黃蘿蔔就稍為鹹左些少。這裡應該走中至高檔的路線,皆因當日有不少中產人仕幫襯,還見到嫻姐,生魚師傅親自服務,還有有個靚仔差的唔小心將的碗倒落在bar上,大老立即板曬眼咁望住佢,可見有一些

點了日本黑豚豬加刺身定食,再加日本海膽壽司刺身有三文魚、吞拿魚及甜蝦,三款都幾新鮮,還有侍應幫我倒豉油,不是間間食店都會這樣做,沙律就一般,過下口隠。主菜未黎前,海膽壽司收得五十蚊,得一件,但比我預期差,原因係冇乜鮮味,而且比大皿差,如果有幾會下次可以唔駛試。

這裡應該走中至高檔的路線,皆因當日有不少中產人仕幫襯,還見到嫻姐,生魚師傅親自服務,還有有個靚仔差的唔小心將的碗倒落在bar上,大老立即板曬眼咁望住佢,可見有一些威嚴。

星期日及假期是沒有午巿,平日有時都有機會休息,要多多留意,晚間最低消費為三百大元,我個人認為不太值得,百幾蚊一餐午飯只係一次咁多,要個四十幾至六十幾既拉麵定食還可以翻炒。