某日同事负责买外卖返嚟,大家都赞叹边间咁好食,佢话间餐厅叫做走过十万八千里找到你,大家都笑点解个名咁琼瑶,不过因为真系太好食,今日我就订咗外卖放工过嚟攞。原来呢度其实系一间好打卡able嘅Cafe,之前仲荣获新假期嘅推介餐厅。作为一间cafe,意粉、小食、甜品当然一应俱全。屋企大人细路都钟意食carbonara,所以我当然拣咗卡邦尼扁意粉配温泉蛋。佢嘅carbonara劲多烟肉,仲洒上芝士,混合埋温泉蛋嘅蛋汁,令整个意粉更香更滑。仲有呢个上次同事买过返嚟嘅明太子岩盐烧蟹棒猫耳朵,佢嘅明太子酱就真系非常惹味,再加上烧过嘅蟹棒同三文鱼籽,更加鲜味无穷,我尤其钟意猫耳朵嘅形状,可以完美地兜住意粉酱汁,一啲都唔浪费,食起上嚟更滋味。呢个黑松露薯条配黑松露酱真系超香黑松露味,而且个精粹其实系喺个黑松露酱入面,啖啖充满黑松露香。听讲呢度嘅甜品都好正,可惜外卖就只能够拣一啲方便带走嘅甜品,于是我就拣咗芝士饼,经典原味日式芝士蛋糕就最能食出芝士饼嘅水准,佢嘅芝士饼厚实而细滑,又唔会太溜。而宇治抹茶芝士蛋糕就多一点点抹茶嘅茶香,味道亦唔错。佢哋嘅花果茶亦都好受欢迎,简单一个茶包已经可以冲出美味嘅花果茶。
作为一间cafe,意粉、小食、甜品当然一应俱全。
卡邦尼扁意粉配温泉蛋
明太子岩盐烧蟹棒猫耳朵
黑松露薯条配黑松露酱
经典原味日式芝士蛋糕
宇治抹茶芝士蛋糕就多一点点抹茶嘅茶香,味道亦唔错。
宇治抹茶芝士蛋糕

佢哋嘅花果茶亦都好受欢迎,简单一个茶包已经可以冲出美味嘅花果茶。芙香苹果果茶香甜之中带微酸,而且茶包味道非常持久,冲多几转都仲系咁香咁甜。
芺香苹果果茶
玫瑰蜜桃果茶唔单止有茶包,仲配有玫瑰花瓣,玫瑰嘅香加埋蜜桃嘅甜,味道真系非常匹配。
玫瑰蜜桃果茶
听讲呢度嘅窝夫甜品非常美味,下次有机会我一定要嚟堂食帮衬吓。
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
卡邦尼扁意粉配温泉蛋
明太子岩盐烧蟹棒猫耳朵