2019-11-11 1193 浏览
位于石荫呢间小窝米线,系我同朋友嘅童年回忆,由中学食到大学食到出嚟做嘢,由廿几蚊碗食到四十几蚊,由一间铺食到两间铺,一眨眼已经食咗十几年。配料十年如一日,系近几年多咗少少款式,特别系螺旋藻,既健康又索汁,系唔错嘅选择。另外以前只有豆浆、纸包或者罐装饮品,而家就多咗几款茶餐厅饮品,例如柠茶、柠水同咸柠七之类,仲多咗好多小食👍🏻食足咁多年都系钟情于两个配搭,第一系鸡丝螺旋藻小辣,第二系腩肉鸡丝小辣,今晚拣咗前者,老实讲唔知系回忆总是好,抑或质素真系下降咗,我觉得味道大不如前,配料除咗份量少咗之外分别唔大,鸡丝依然系好松好幼细👍🏻但汤底差别都几大,非常咸同酸,而且冇以前咁香,虽然依然算好食,但就有对比有失望🙁可能因为夜咗去,朋友本来想叫嘅腩肉已经卖晒,所以拣咗鸡丝同猪软骨,猪软骨几稔几入味,但朋友都呻话汤底太咸太酸,食完非常口干😢唔知系咪因为开咗新铺应接不暇,导致质素下降,希望铺头越做越好,保住我哋回忆中嘅味道💪🏻

鸡丝螺旋藻小窝米线

鸡丝猪软骨小窝米线