2019-12-06
等到12 月終於見到首次氣溫降至12 度, 第一時間就係著件大褸, 約埋老友去食雞煲。大家都想慳住食,唔使去大酒樓, 又加一、 又茶芥 , 加加埋埋未食都比左成舊水。 位於灣仔 店子細細,茶餐廳裝修, 中午賣特價飯,貼地價迎合一般打工仔。 晚上提供雞煲和特色美食。我和朋友就試了 雞煲火鍋二人餐] $399無加一、 無茶芥、無醬油, 無人消費二百蚊, 好OK 。 先上是[ 椰子文昌雞半隻] , 隨後店員會放入椰子放煲內, 再煮一會就可以先喝湯, 雞件亦已經全熟。 油雖然略多, 但味道確是超鮮甜, 陣陣椰子清香, 超暖胃, 我們先每人喝了兩碗湯打底,再開始口雞,雞要襯早吃, 再煮就會變老, 雞肉唔算 太多, 但尚有雞味。 薄切 牛肉雪花很美, 油份豐腴,牛味足,份量也不小。 我個人認為雖然非手打, 牛丸和墨魚丸兩者, 以後者優勝, 較彈牙爽口。 內有四種蔬菜, 最岩打邊爐的當然首選金菇菜。 是無味道的東西, 口感煙煙靱靱 ,我個人不太喜歡, 情願食烏東。 罐裝飲品二罐係晚大部份客人在圍爐, 感覺好溫暖啊!
位於灣仔 [成都小巷] 店子細細,茶餐廳裝修, 中午賣特價飯,貼地價迎合一般打工仔。
晚上提供雞煲和特色美食。
我和朋友就試了 [招牌雞煲火鍋二人餐] $399
無加一、 無茶芥、無醬油, 無人消費二百蚊, 好OK 。
太多, 但尚有雞味。
薄切 [安格斯牛小排]
牛肉雪花很美, 油份豐腴,牛味足,份量也不小。
[手打丸雙併]
[什菜籃]
內有四種蔬菜, 最岩打邊爐的當然首選金菇菜。
[薯粉] 是無味道的東西, 口感煙煙靱靱 ,我個人不太喜歡, 情願食烏東。
罐裝飲品二罐
係晚大部份客人在圍爐, 感覺好溫暖啊!