2019-07-12 11 浏览
今日陪个friend去尖沙咀 The One 睇衫,行完就孖住佢一齐落咗去底层逛一逛,已经很久没有买平靓正的 $12 文具,开心扫货之后,朋友就话电梯旁呢间拉面店在网上有不少好评,于是我哋就入咗去试下。店舖装修很简洁,木造的餐桌椅,实而不华,十来张枱,约提供三十多个座位。餐牌亦非常简单,食物选择只有两款拉面,加 $30转套餐的话,可选一款小食之外,汤面还会多一只日本半熟蛋,于是我哋就决定叫两个套餐。『别天神套餐』  $105即是豚骨汤面加只日本半熟蛋,配料有木耳丝、葱粒、紫菜及两块咬落肉质软腍又微焦嘅叉烧。猪骨浓汤纯正,奶白色嘅汤底味道香浓,喝后感觉应该无落味精,很鲜味,店家话系用压力煲长时间熬制而成。幼身拉面有咬口,煮面时间控制好,质感弹牙有嚼劲,份量亦很足够。加埋蛋味香浓嘅日本半熟蛋,软滑嘅蛋白和流心嘅蛋黄令整碗面更加丰富。假如喜欢较浓味的话,亦可依指引自行调制特浓或特辣口味,而我只是加了点蒜蓉就已经很惹味了。『虾味噌套餐』  $115朋友嘅虾味噌豚骨汤面一样咁出色,配料就有日本半熟蛋、紫菜、粟米、两块叉烧及一大堆樱花虾,汤底充满浓郁嘅虾味,好鲜甜,令味噌豚骨汤味道更有层次,面身同

『别天神套餐』  $105
别天神套餐

『虾味噌套餐』  $115
虾味噌套餐

朋友嘅虾味噌豚骨汤面一样咁出色,配料就有日本半熟蛋、紫菜、粟米、两块叉烧及一大堆樱花虾,汤底充满浓郁嘅虾味,好鲜甜,令味噌豚骨汤味道更有层次,面身同样弹牙有咬口。朋友喜欢辣,就依法调制了特辣口味,佢仲话啲辣芽菜够惹味,很合口胃㖞。

两款小食分别是小龙虾蟹子沙律及饺子。
小龙虾蟹子沙律
『小龙虾蟹子沙律』
虽然细细份,但满满都是龙虾肉,爽口弹牙,加埋味道鲜香的蟹子,更加提鲜,而且还附上几片紫菜,用嚟包住沙律一齐食,又脆又香,非常美味。
饺子
『饺子』
饺子共有四只,外皮薄,肉馅的调味做得不错,吃时还有肉汁,不会太干,底部煎得尚算香脆。

两款小食可说是各有特色,但个人就认为小龙虾蟹子沙律小胜。

整体来讲,店家虽然只有两款拉面和两款小食供客人选择,但食物都颇有水准,正所谓『贵精不贵多』,厨师能够专注做好每件出品,就是我们消费者所期望得到的。
2019-07-08
用餐时段