2017-05-16 156 浏览
晌荃湾大河道几出名嘅豚道乐,虽然开咗一段日子,但系呢次系我第一次嚟试。佢入面有几张高身吧台,另外仲有一张比较大嘅长方形木台。同一般嘅日式拉面唔太一样,呢度系走工业风路线,天花板仲挂咗好多个好似风扇咁嘅灯饰,都几得意。同埋摆咗好多个日本达摩,每个嘅造型都有少少唔同。佢哋有几款汤底拣,仲有平日、周末同季节限定款式,另有特上同经济之分,前者嘅配料会比后者多。先叫咗两支饮品,招财猫汽水个樽上面嘅图案几可爱,味道就有啲似波子汽水,甜味唔算太重。山梨桃梳打就即系有气桃味汽水,都唔错。灸烧芝士豚肉,豚肉上面铺满烧到半溶嘅芝士,下层就有块紫菜,食落香口。日式饺子,饺子底煎得香脆,饺子皮就烟烟韧韧,中间肉馅多汁。不过就等得比较耐少少,我哋差唔多食完拉面先拎到嚟。特上日本芥末拉面,分别有猪肩肉、猪腩肉、溏心蛋半只、紫菜、芽菜、木耳、葱花等等,配料几丰富。第一次食呢种加咗日本芥末嘅猪骨汤底,汤呈淡青色,卖相都算讨好。先饮一啖汤,感觉黏黏地,同埋有少少辛口,有趣得嚟又唔太过火,入面仲有芝士碎,捞埋一齐食几惹味。面条方面就拣咗曲面,质感都几烟韧弹牙。猪肩肉薄切爽口,食落唔错。猪腩肉比较厚切,口感都几松化有油香。

佢入面有几张高身吧台,另外仲有一张比较大嘅长方形木台。

同埋摆咗好多个日本达摩,每个嘅造型都有少少唔同。

招财猫汽水、山梨桃梳打

灸烧芝士豚肉

日式饺子

特上日本芥末拉面

曲面

猪肩肉

猪肩肉薄切爽口,食落唔错。
猪腩肉

猪腩肉比较厚切,口感都几松化有油香。
特上海老汤拉面

周末限定嘅特上海老汤拉面,同样都有猪肩肉、猪腩肉、溏心蛋半只、紫菜、芽菜、葱花,无木耳,但就有大量嘅樱花虾。
直面

直面面身几幼,软硬度啱啱好,汤底嘅虾壳味亦几香。
日式饺子
特上日本芥末拉面