2021-10-19 147 浏览
最近遇到一間高質日本料理,環境、服務、食物質素都超讚呢!首先嚟個小食燒鱈魚干,鱈魚干超脆口,薄脆好似薯片咁涮嘴,蘸埋醬後讓人食唔停口。日本料理唔少得刺身,乾脆點個花宵刺身拼盤滿足一下,數一數都好多款刺身呢!帆立貝超鮮甜,甜蝦甜糯漿口感讓人感覺好幸福!魚類中葉血引係我地第一次食,魚皮位有彈性同咬口,魚味都幾濃,好特別!另外嘅油甘魚、吞拿魚等都好高質,想食刺身嘅心都被滿足了!仲點咗兩款壽司,分別係火炙左口魚邊壽司及火炙銀鱈魚壽司。前者入口即溶,重點係魚油香,後者魚肉細緻嫩滑。串燒嗌咗幾款,免治雞肉配月見同埋厚切牛舌都係必點item,食得出師傅燒嘅功力,燒得剛剛好。燒白鱔皮燒到超脆,魚肉好鮮,厚中帶爽彈。雞心比較少見,咬落愈嚼愈香。鮑魚面頭有濃郁嘅醬,鮑魚肉食得出鮮味又有彈牙口感。鹽燒大頭蝦都可以係度食到,大大隻鮮蝦只要鹽燒就已經好夠,肉好爽口仲帶膏。
最近遇到一間高質日本料理,環境、服務、食物質素都超讚呢!

仲點咗兩款壽司,分別係火炙左口魚邊壽司及火炙銀鱈魚壽司
前者入口即溶,重點係魚油香,後者魚肉細緻嫩滑。

鮑魚面頭有濃郁嘅醬,鮑魚肉食得出鮮味又有彈牙口感。