2018-01-06 97 浏览
今日同朋友來到北角行outlet買運動衫,誤打誤撞來到呢度食串燒。我個人喜歡食沙律先,叫左個蟹籽蟹柳沙律,新鮮菜鋪上滿滿的蟹柳同蟹籽,少少沙律醬~唔錯,清清地又夠鮮甜。到燒物啦,我就喜歡食肉,梗要食厚切牛舌,肉厚又嫩滑,唔乾身,撒上黑胡椒粒,夠曬惹味。京蔥雞肉串都唔錯,大蔥燒完甜甜地,爽脆口感配上嫩滑雞腿肉,幾好。朋友喜歡食海鮮,有鹽燒白鱔同多春魚,鱔肉爽彈滑嫩,魚皮燒到脆一脆帶有少少韌性,咬落好重魚油香。多春魚就烤到脆一脆,唔會過鹹,頗香口。再來個鹽燒蝦,一食蝦頭就知新鮮,多膏又甜,蝦肉爽彈。還有清酒煮蜆,連埋清酒一起食,好正~海鮮甜味同酒味,係好夾架最後加多串鹽燒蘆筍,十分嫩又爽脆。新鮮既食材真係唔需要太多調味,少少海鹽燒已經好好食。呢度就做到呢一點啦!