2023-07-12
介紹返💁🏻♀️。。🇯🇵 和食 在香港仔 🇯🇵。鮨匠 Sushi Takumi。香港仔中心四期1樓10號舖。鮨匠刺身盛定食 北海道帆立貝。珍質赤蝦。北寄貝。三文魚腩配迷你飛魚籽丼飯 及麵豉湯。HKD138 + 10%鮨匠 六貫定食吞拿魚蓉壽司。芒果三文魚壽司。油甘魚壽司紋甲魷魚壽司。三文魚脯壽司。黑松露帆立貝壽司配迷你烏冬。HKD138 + 10%南瓜餅。HKD28 + 10%芝士春巻。HKD32 + 10%🤫 唔好問我點解無啦啦入咗香港仔..因為我又做咗啲傻仔嘢😳總之今晚我就唔覺意捉咗個朋友阿Su山長水遠由沙田出咗香港仔食咗餐日本嘢🤭又好彩食到餐唔錯嘅..心情即刻得以舒緩~🤫 誤打誤撞嚟咗哩間鮨匠開餐..唔講你可能唔知..喺香港仔想食壽司嘅話而家哩度只係大約有六間你揀..Openrice講嘅🤭鮨匠係其中一間..佢位於香港仔中心第四期..地方都幾大..坐位算係好寛落🤫 我同阿Su一人一個定食..外加兩個炸嘢..百四蚊有找嘅Set嚟講壽司定食同刺身定食都幾性價比而且擺盤仲幾靚仔添~🤫 刺身盛有四款刺身..分別係幾鮮甜嘅中Size 帆立貝有四片..一隻大赤蝦..兩片北寄貝同兩片非常厚切嘅三文
🇯🇵 和食 在香港仔 🇯🇵
。鮨匠 Sushi Takumi
。香港仔中心四期1樓10號舖
鮨匠刺身盛定食
北海道帆立貝。珍質赤蝦。北寄貝。三文魚腩
配迷你飛魚籽丼飯 及麵豉湯
。HKD138 + 10%
鮨匠 六貫定食
吞拿魚蓉壽司。芒果三文魚壽司。油甘魚壽司
紋甲魷魚壽司。三文魚脯壽司。黑松露帆
立貝壽司
配迷你烏冬
。HKD138 + 10%
南瓜餅
。HKD28 + 10%
芝士春巻
。HKD32 + 10%
🤫 刺身盛有四款刺身..分別係幾鮮甜嘅中Size 帆立貝有四片..一隻大赤蝦..兩片北寄貝同兩片非常厚切嘅三文魚腩..算係非常之豐富..而且普遍刺身定食都只會跟碗白飯..而鮨匠就喺白飯之上加咗啲蛋絲同飛魚籽令成件事冇咁單調..就算係跟餐嘅麵豉湯都會有蜆肉海帶腐皮..感覺師傅嘅製作都幾細緻
🤫 六貫壽司定食入邊嘅壽司..以吞拿魚蓉壽司最為澎湃..吞拿魚蓉比壽司飯還要多..魷魚壽司尚算爽口..油甘魚壽司肥美..帆立貝壽司同兩件唔同嘅三文魚壽司質素正常..呢個Set配有豬骨湯烏冬一碗..份量剛剛好..烏冬細滑湯底香濃..係一個唔錯嘅配搭
🤫 小食方面..南瓜餅炸得乾脆可口..而且南瓜蓉微甜相當唔錯..芝士春卷脆口但係略嫌味淡
🤫 總括嚟講呢度嘅嘢食算係幾性價比..價錢唔算貴質素亦算係幾好..睇落似係做附近街坊生意多..今日係平日嘅夜晚都幾多人幫襯..相信算係香港仔範圍裏邊一間質素相當唔錯嘅和食屋..而且餐廳設有自助吧可以自己拎茶水之餘..仲有蔬菜沙律無限添食..蔬菜沙律都配有兩種唔同嘅醬料俾你揀..有機會嚟開香港仔可以試吓~
。。
翻兜指數:🙆🏻♀🙆🏻♀️ (5個🙆🏻♀️為翻兜爆燈)
。。