2010-06-04
於同事的介紹下,有日又想曲奇,所以去試試此店。位置難找,頗不就腳。揸住架車轉了幾圈才能找到條街。入到店,沒有客人,只有兩個店員,其中一個係老闆娘,他們會不停比野你試食,一d都唔吝嗇,我一路話唔駛啦,佢地都會一路攞比你試。由於太熱情,最終都試左,但係其實有d煩,因為唔係個個都鍾意試食。依度O岩晒鍾意試食既朋友…佢地話佢地d曲奇好鬆化,但係我就發現其中一粒好似有d ”林”左,應該唔係鬆化,試食既曲奇唔知係唔係放得耐左,可能因之前無乜客(一路都係得我一個客,我之前都唔見有人),。原本一心想買,但試完到有d唔想買。但係試得多唔好意思,所以都係買左杏仁脆片(試過),焦糖咖啡(同事推介)及Chocolate Walnut Brownies (無試食過)。1. 杏仁脆片 –此杏仁脆片既牛油味都非常濃郁,本人鍾意牛油香,但Joey’s Cookies產品大多標榜健康,但係會令人聯想到唔知會唔會用好多牛油。還有,杏仁味道不是十分突出! 一開時吃第一片好夠脆! 一次食唔晒,用LOCK LOCK盒入住,可惜第二次隔無耐再食已經無咁脆身,而且同其中有一口食到有d油益味。HK$20/ 2片! 2. Chocol
2. Chocolate Walnut Brownies – 回家後急不及待開黎食,有朱古力味,但係太甜同食左一粒已經好膩,唔可以食第二粒,一包得六小粒, 略為有點不值,不過一次食一粒,可以食耐d,差不多HK$6/粒。
3. 焦糖咖啡曲奇 –我好鍾意飲Coffee,同Coffee味既野,所以同事推介我買焦糖咖啡曲奇好味,我就一心去買。Weekend係屋企同朋友一邊傾計,一邊歎afternoon tea時當點心,點知食落唔夠咖啡香味,朋友認為焦糖味不足,有點失望,可能之前期望過高。HK$45/包,half full十幾粒,應該要注意下質素。
總括而言,可能雷聲大雨點小,之前同事力推出品好味有質素及見OPEN RICE咁多正面評價,於是特意去買黎試下。試過後,有點失望……