2020-05-26 523 浏览
观塘区一向好多食肆,今日为咗庆祝朋友嘅生日,特登上网揾咗一间近佢Office又食到高级铁板烧嘅餐厅,对呢边嘅打工仔来讲地理位置非常方便,食好嘢都唔使出到中环𠮶边咁远。我哋叫咗880嘅套餐,一开始唔少得嘅紧系前菜沙律同埋渍物。沙律菜新鲜爽脆,酸酸甜甜好开胃。渍物方便我就钟意牛蒡,好有咬口。食主菜之前师傅特登俾我哋睇同介绍啲食材,童叟无欺,我哋呢个套餐有龙虾同银鳕鱼。手臂咁大条龙虾真系非常吸引。食铁板烧最钟意就系睇师傅嘅功夫,师傅烹调龙虾嘅时候动作非常流利,赏心悦目,系视觉同味觉嘅享受。呢度龙虾系我最钟意嘅菜式,材料系简单嘅牛油同虾膏烹调而成,但配上龙虾本身肉质嘅鲜味,真系忍唔住食完一旧又一旧,真系好想送饭食。之后上碟嘅系煎银鳕鱼配芦笋红椒同冬菇,师傅煎到银鳕鱼嘅表面呈金黄色,外皮香脆之余又保留到入边鱼肉嘅嫩滑。之后上嘅日本A5宫崎和牛薄烧就咁睇个纹路就知道好出色,油脂分布好均匀。和牛煎到表面略带香脆,配埋一边嘅香葱同蒜片,有另一层次嘅味道同口感,非常邪恶。我未试过饮龙虾头制成嘅面豉汤,味道好似合并西式嘅龙虾汤同日式嘅面豉汤,一次过满足你两个愿望,又唔会浪费左套餐嘅龙虾头。用铁板烧炒出嚟嘅

用铁板烧炒出嚟嘅炒饭系非常有镬气,材料好简单但系好考师傅功夫,啲蛋均匀咁痴满每粒米饭,好正。

砂糖多士都系我每次食铁板烧最期待嘅一道菜,师傅煎到多士非常香脆,好似食紧薯片咁。

最后仲有抹茶雪糕,为呢一餐点上完美嘅句号。

估唔到观塘有呢一间卧虎藏龙嘅餐厅,呢个价钱绝对系物超所值,侍应亦都服务周到,系咁帮我哋加茶,我绝对会再次光临呢间铁板烧餐厅。