呢次系我第二次嚟板神食铁板烧,之前圣诞食咗个一千蚊有找嘅二人铁板烧套餐,性价比劲高(节日价㖞),仲记得只鲍鱼郁下郁下添!有见及此,今次再嚟食,我就嗌另一个餐试下😜。餐厅设有多个包箱,私隐度高,无论情侣定一班人都好适合,而且更可以近距离望住师傅喺你面前煮,大饱口福眼福😆。由于朋友唔食鹅肝,所以我哋一人叫咗一份铁板一人前($880/1位),另收加一!价钱唔平啊,无我之前食个餐咁抵,但食材唔同嘅🤭。前菜嘅腌渍有牛蒡、萝卜同用红酒酿嘅荞头!最尾𠮶款第一次食,无平日嘅荞头咁浓味,我本身仲以为系洋葱添...🙊,问返个师傅先知究竟。时令沙律🥗,沙律菜上淋上柚子醋同搭配红腰豆,味道正正常常啦,但我自己唔钟意红腰豆☹️。主角出场喇,就系活龙虾同银鳕鱼。龙虾真系超生猛,仲不断反抗!龙虾应该系㓥咗无耐,所以当佢被放喺铁板上烧嘅时候,啲脚都仲郁紧🙈。我哋见住师傅将只龙虾由生煎到熟,再拆肉。拆肉后会切开一粒粒,并用上龙虾嘅膏同牛油煮,闻到超香😌。当上碟嘅时候,佢嘅造型已经唔系一只龙虾😂。龙虾肉超爽超弹牙,个汁好香浓、惹味,如果有碗白饭就正,哈哈。龙虾够哂大只,所以有好多肉,唔会唔够喉。跟住就系🐟银鳕鱼,鱼肉好滑,
拆肉后会切开一粒粒,并用上龙虾嘅膏同牛油煮,闻到超香😌。
跟住就系🐟银鳕鱼,鱼肉好滑,油份好充足,都几好食啊,但煎完觉得好似细件过未煮熟前咁。伴碟有条露笋、冬菇同红椒。
A5日本宫崎和牛薄烧(2卷),两片薄和牛片好大块,脂肪分布劲靓。我喺到谂如果块牛肉有五至六片咁厚,变成牛扒,煎嚟食就不得了🤤。
师傅有问我哋要几成熟,我哋都系要五成,所以其实好快就食得,牛肉入面夹杂大量蒜片同葱。我相信我只会喺呢个时间食葱😅。
和牛薄烧完成✅,放咗喺片面包上面。师傅提我哋面包系用嚟索油,叫我哋唔好食,哈哈。和牛入口即化,好鬼多汁,好正。
和牛炒饭,呢个系紧接住和牛薄烧嘅下一道菜,见住师傅落咗好多葱同蔬菜粒去炒饭🥕。
炒饭个碗仔虽然唔大,但个量其实都唔少。🍚饭粒炒得够干身,味道都ok,但就无乜和牛粒...。
最后就系个汤🥣,煮返熟个龙虾头,有少许肉同膏食。不过个汤就无咩虾味,系普通面豉汤,应该纯粹系用热汤浸住个虾头咁解。
食完咸食,就到甜品喇!首先出场嘅系焦糖多士🍞拼绿茶蕨饼,多士甜甜的、薄薄的唔错,但如果脆啲会更正。至于蕨饼嘅口感同平日唔同,比较似啫喱,唔系好烟韧𠮶种。
雪糕🍨有六种口味拣,我哋拣咗抹茶味同芝麻味,两者都几浓。
呢一餐好丰富,加上菜式慢慢逐一咁上,我食完饱哂;不过大食嘅男仔就可能争少少🤣。
店员服务好好,好有礼貌,期间不停为我哋加茶🍵。而且我仲发现茶由一开始嘅绿茶,喺某道菜之后变成培茶,帮助解腻,劲细心👍。另外,埋单时店员问我哋啱唔啱食,佢听见我朋友讲开唔食鹅肝,话下次其实都可以同师傅讲有乜唔食,安排转其他菜式。
总括嚟讲,呢间铁板烧相当出色,采用嘅食材非常新鲜,推介啊!今次因为食龙虾就贵啲,但如果嗌返我上次食个二人餐,性价比高好多!我无谂过喺观塘区都有咁高质素嘅铁板烧料理店😋。
2020-02-06
  • 活龙虾